Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5cf7de7c3c6fc175555244.jpg

70 éve az egészség védelmében –  A magyar gyógyszerészet és a Hungaropharma közös múltja, jelene, jövője

Témakörök: Életmód, táplálkozás Diéta, fitness Kutatás Érdekesség


200 millió kilométer, 1,5 milliárd doboz, több mint 600 millió tétel, 100.000 munkatárs, 3000 milliárd forint bevétel. Ez a magyar gyógyszerkereskedelem főszereplője, az idén 70 éves Hungaropharma elmúlt hét évtizedének mérlege, számokban. A vállalat hét évtizedes történelme összefonódott a magyar gyógyszerészvilág történelmével, így idén a gyógyszerész szakma egészét ünnepli. A magyar gyógyszerészet múltját, jelenét és a jövő kihívásait sajtóbeszélgetés keretében a szakma történelmi alakjaival közösen értékelték.

A Hungaropharma Király utcai székháza komoly történelemre tekint vissza, hiszen az épületben a 19. század első évtizede óta a gyógyulást szolgálják. Gömöry Károlynak, a gyógyszertár tulajdonosának köszönhetően a patika Pollack Mihály által tervezett küllemével és szakmaiságával egyaránt vonzotta a vásárlókat. A század második felében vette át a stafétát Török József gyógyszerész, aki elsőként ismerte fel a lehetőséget a nagykereskedelmi hálózat kiépítésében: külföldről behozott szerekkel, kozmetikumokkal bővítette a kínálatot, módszeresen kialakította azt a gyógyszernagykereskedelmi bázist, mely képes volt ellátni 600 patikát, és alapjául szolgált a gyógyszer-nagykereskedelem létrejöttének. Már ekkor felismerte, hogy a gyógyszerek forgalma a hatékony orvos-beteg-gyógyszerész együttműködéstől, illetve e háromszögben zajló kommunikáció sikerétől függ. Ez a filozófia máig a Hungaropharma küldetésének szerves részét képezi.

A szakma összefogásával született meg a rendszerváltás utáni első patikatörvény, mely hozzájárult a hazai gyógyszerpiac alapjainak lefektetéséhez és lehetővé tette, hogy ma a Hungaropharma hatékonyan szállíthassa az egészséget immár öt magyarországi logisztikai központból álló hálózatának segítségével. Az ország minden részére, több mint 150 kórházi intézmény és mintegy 2.300 patika számára biztonságos, ellenőrzött, gyors, hatékony módon, akár naponta háromszor.

A Gömöry és Török fémjelezte kezdetek valamint az 1949-ben négy vállalkozás államosításával történő megalakulása óta a Hungaropharma mindvégig lépést tartott a technológia fejlődésével, a gyógyszertárak és rajtuk keresztül a betegek minél hatékonyabb kiszolgálása érdekében. Automata, intelligens logisztikai rendszerek munkáját hívják segítségül a minőségbiztosítási rendszer megbízhatóságának növeléséért. Partnereikkel együtt a modern technika eszközeit segítségül hívva küzdenek a hamis gyógyszerek terjedése ellen. Ez a küzdelem eredményes, a zárt forgalmazási csatornába (gyógyszergyár-nagykereskedő-gyógyszertár/kórház) nem került hamis gyógyszer.

A hét évtizedet a Hungaropharma és vendégei egy sajtó-háttérbeszélgetés keretében idézték fel. Az eseményen a vállalat vezérigazgatója, Dr. Feller Antal mellett részt vett Prof. dr. Vincze Zoltán professor emeritus, gyógyszerész, a Magyar Gyógyszerészi Kamara első elnöke, valamint Dr. Pesti Ferenc, aki parlamenti képviselőként részt vett az első patikatörvény megalkotásában és ezzel lefektette a magyar gyógyszerpiac alapjait. A beszélgetésen a résztvevők felvetették a jövő leglényegesebb kérdéseit és azokat a kihívásokat, melyekkel a következő évtizedekben kell majd szembe nézniük.

Az eseményen Dr. Feller Antal elmondta, „a Hungaropharma többet nyújt, mint egyszerű ’logisztikai szolgáltatást’. A vállalatnak küldetése van, melynek központjában a betegek gyógyítása és az egészséges emberek egészségének megőrzése, a teljes magyar lakosság egészségkultúrájának fejlesztése áll. Nem egyszerűen követjük a piacot, hanem formálni szeretnénk a folyamatokat. Ez viszont csak akkor sikerülhet, ha elemezzük a múltat és folyamatosan fürkésszük a jövőt.”

A jelen pillanatképe is impozáns módon illusztrálja az elmúlt hetven év sikereit: 10.200.000 megtett kilométer évente, 350 gyógyszerbeszállító partner, 18.300 forgalmazott termék, több mint 150 kórházi és 2.300 közforgalmi gyógyszertárral való napi kapcsolat, 135.000.000 értékesített doboz évente, napi 9.500 rendelés.

Az eltelt hét évtized gyógyszerkereskedelmének bemutatásra – mely történelme hűen tükrözi az adott kor sajátosságait - egy hiánypótló kiadvány is készült. A HPH 70 kötete felidézi a patinás múltat azok szemszögéből és történetei által, akik megélték, részesei voltak a Hungaropharma és a gyógyszerészipar elmúlt hetven évnek. A gyógyszerész szakma historikus kutatásának feladata azonban nem ért itt véget, hiszen a kötettel egyidőben indult útjára www.pharmatarlat.hu címen egy virtuális tárlat.

Egy doboz élete:
https://youtu.be/-iLHd-XV3uc

Hungaropharma werk film
https://youtu.be/Co0S8g0ycYU

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal