Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A bölcsőhalál kockázati tényezői

Témakörök:

A bölcsőhalál (hirtelen csecsemőhalál, SIDS) az amerikai Betegségellenőrző Központ (CDC) adatai szerint a csecsemők halálozásának harmadik leggyakoribb oka, annak ellenére, hogy előfordulása a helyes altatási szokások elterjedése miatt egyre csökken.

Dr. Barbara M. Ostveld és Dr. Thomas Hegyi, a New Jersey Orvosi és Fogorvosi Egyetem Robert Wood Johnson Orvosi Karának gyermekgyógyász professzorai megállapították, hogy a bölcsőhalálban elhunyt kisbabák 96 százalékánál volt jelen valamilyen ismert kockázati tényező: hason vagy oldalt alvás, illetve passzív dohányfüst. Az esetek 78 százalékában több rizikófaktor is jelen volt.

2005-ben az Egyesült Államokban 2234 esetben következett be hirtelen csecsemőhalál. Az 1990-es évek óta ez az előfordulás több, mint 50 százalékkal csökkent, főleg a felvilágosító kampányoknak köszönhetően. „Nagyon fontos, hogy az egészségügyi szolgáltatók már a szülés előtt, de az első élete során is felvilágosítsák a szülőket a hirtelen csecsemőhalál kockázati tényezőiről” – mondta el Dr. Ostveld.

A kutatók szerint emellett kiemelt fontosságú a szülők és a gondozók megfelelő oktatása is. A háton történő altatás mellett kerülni kell a dohányzást a baba környezetében, nem szabad párnát tenni a kicsi feje alá és kerülni kell a laza ágyneműt és hálóruhát, amely a csecsemő fejére kerülhet.

A hirtelen csecsemőhalál a baba első életévében következik be, okát a boncolás, a helyszíni szemle és a nyomozás sem tudja pontosan megállapítani. A legújabb vizsgálatok valószínűsítik, hogy az agytörzs elváltozása miatt a baba légzése nem tud alkalmazkodni például a puha ágyneműn hason történő alvás kihívásaihoz. Ameddig nem azonosítják a SIDS pontos biológiai alapját, a leghatékonyabb beavatkozás a kockázatok csökkentése és a fokozott kockázatnak kitett csecsemők szűrése és kezelése.

A cikk a Pediatrics folyóiratban jelent meg.

Termékajánló:

Apnoe Alarm légzésfigyelő

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők