Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A bronzos bőrért való küzdelem veszélyes

Témakörök:

Tudományos bizonyíték van arra, hogy a szép barnára sült bőr semmiképp sem lehet veszélytelen - írta a Pigment Cell & Meanoma Research folyóirat egyik tanulmánya. 

Amerikai és brit kutatók azt állítják, hogy a bőr barnulása és a bőrrák egyaránt az ultraibolya sugarak által okozott DNS-károsodással kezdődik. „A bőr barnaságát okozó sejtjelzések valószínűleg a DNS károsodásai.” – mondta Dorothy Bennett, a Londoni Egyetem sejtbiológusa. „A DNS-károsodás az első lépés a sejtmutáció felé, amely rákot okozhat, így aztán nem létezik olyan, hogy biztonságos barnulás.”

Közismert a bőrrák és a nap ultraibolya sugarainak károsító hatása közti összefüggés, de a tanulmány szerint már egy kis mennyiség is veszélyes lehet. Bár a bőrrák kialakulásához genetikai és egyéb faktorok is hozzájárulnak, az embereket mégis összezavarják az ultraibolya sugarakról szóló ellentmondó híradások. A napsütés bizonyos mértékben fontos, mivel az ultraibolya sugarak hatására állítja elő a szervezet a D-vitamint, de sokkal kevesebb is elég, mint a bőr lebarnulásához, tette hozzá Bennett. "Bármi, ami a sejtek mutációjához vezet, növeli a rák kockázatát.

Termékajánló:

UV mérő karóra, UV100

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra