Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A csecsemők álmukban is tanulnak

Témakörök:

Egy új tanulmány állítása szerint a csecsemők nyilvánvalóan álmukban is tanulnak.

Egy újszülött idejének nagy részét alvással tölti, így újonnan felfedezett képessége döntő lehet a világhoz való gyors alkalmazkodás elsajátításában és a túlélés biztosításában.

A kísérletben, amelyben 26 kisbabát vizsgáltak alvás közben, zenei hangokat játszottak le, majd ezt követően egy enyhe levegőfuvallatot fújtak a szemükre. Mindezt 200-szor megismételve egy félóra leforgása alatt. A vizsgálat alatt egyértelmű agyi aktivitás volt mérhető a babáknál. A babák megtanulták, hogy a zenei hangok után várható a fuvallat, így több esetben már előre összeszűkítették szemüket a zenei motívum végén. 

„Bámulatos, hogy milyen gyorsan tanulnak” - mondta William Fifer a Columbiai Egyetem kutatója, majd hozzátette: „a tanulási szakasz csak 30 percig tartott, de azt hiszem ennek a fele is elegendő lett volna. Azt már rég tudtuk, hogy a babák agya úgy viselkedik mint egy információ-szivacs, de csak most vettük észre, hogy alvás közben is hasonlóan működnek. Bár nincsenek túl jó eszközeink a csecsemők agyi funkcióinak felbecsülésére, ez a vizsgálat betekintést nyújthat az agy korai fejlődésének rejtelmeibe.”

Termékajánló:

Apnoe Alarm légzésfigyelő

Forrás: Medipress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra