Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A csirkeleves csökkentheti a vérnyomást

Témakörök:

A nátha kezelésére használt otthoni gyógymód, a „nagymama penicillinjeként” is ismert csirekhús-leves új szerepkört is ölthet magára a gyógyászat terén a magas vérnyomás elleni küzdelemben, jelentették japán tudósok.

Ai Saiga és munkatársai korábbi tanulmányokat idéztek, melyek arra utalnak, hogy a csirkemell olyan zselatinszerű fehérjét tartalmaz, melynek hatása hasonló az ACE inhibitorokéhoz, a magas vérnyomás fő gyógyszeréhez.

A csirkemellben azonban olyan kis mennyiség található ebből a fehérjéből, hogy nem lehetne gyógyszerkészítésre felhasználni. A csirke alsócomb-és láb, melyet Amerikában gyakran a szemétbe dobnak, máshol a levesek kulcsfontosságú összetevője, és minden bizonnyal megfelelő forrásként szolgálhatnak.

Az új tanulmányban Saiga és munkatársai kivonták a kollagént a csirkelábból, és vizsgálták, hogy mennyire képes ACE-inhibitorként működni. Négy különböző fehérjét azonosítottak be a kollagén-keverékben, melyek magas aktivitást mutattak ACE-gátlóként. Az emberi magas vérnyomást patkányokon modellezve felfedezték, hogy az előállított fehérjék jelentős mértékben és hosszú távon csökkentették a vérnyomást, mondták a kutatók.

Termékajánló:

Innova 4 gyorsfőző

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával