Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A depresszió fokozhatja a koraszülés kockázatát

Témakörök:

Egy amerikai kutatás szerint azoknak a nőknek, akik terhességük elején depressziósak, nagyobb valószínűséggel lesz koraszülésük, amely a csecsemőhalálozás vezető oka.

A kutatók 791 nőt kérdeztek ki terhességük 10. hete környékén San Franciscoban és megyéjében. Közülük 41 százalék számolt be „szignifikáns” depressziós tünetekről, miközben 22 százalék szerint „súlyos” depresszív tünetektől szenvedett.

A súlyos depressziós tünetekkel rendelkező nők esetében majdnem kétszerese volt a koraszülés kockázata, mely definíció szerint a gesztáció 37. heténél korábbi születést jelent. A szignifikáns tünetekkel rendelkezőknél 60 százalék volt a koraszülés kockázata a Kaiser Permanente (Oakland, Kalifornia) kutatói szerint.

A koraszülés egyik lehetséges okának felfedezése, amelyről vajmi keveset tudunk, szignifikáns felismerés Dr. De-Kun Li perinatális epidemiológus és vezető tudós szerint. Dr. Li szerint a tudósok már régóta vizsgálják a csecsemőhalálozás magas arányát az Egyesült Államokban, ám „máig nem derült ki az igazság. Ha végre találunk valami olyan egyértelmű dolgot, mint a terhesség alatt gyógyítható depresszió, az igen csak jelentősnek számít.”

Dr. Li reményei szerint a felfedezés segítségével a szülés előtti depressziót olyan széles körben ismerhetik majd fel, mint a szülés utáni depressziót. Mostanáig „alábecsülték és nem megfelelően kezelték” a terhesség alatti depressziót, és nem csak a nők, hanem az orvosok is.”- közölte. A figyelem hiányának egyik oka, hogy nincs megfelelő bizonyíték a terhes nő depressziója és a magzat károsodása között Dr. Li elmondása szerint.

A vizsgálat során azt is felfedezték, hogy azok a nők, akik depressziós tünetekről számoltak be, átlagosan 25 év alattiak, nem házasok, alacsonyabb végzettségűek, szegényebbek, fekete bőrűek, és már előfordult náluk koraszülés.

A felfedezésről a Human Reproduction című lap októberi kiadása számol be.

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal