Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5a3ba990dab56.jpeg

A donortól származó anyatej nem megfelelő

Témakörök: Életmód, táplálkozás Születés Kutatás

Az anyatej megvédheti a koraszülötteket az esetenként akár végzetes komplikációktól, de egy új tanulmány szerint – amelyet Dr. Christina Valentine, az Ohióban levő Nationwide Children’s Hospital munkatársa készített - a donoroktól kapott anyatejben nem található olyan mennyiségű tápanyag, amennyire az idő előtt született, kisméretű csecsemőknek szükségük lenne az idegrendszerük fejlődéséhez.

Dr. Hawley Montgomery-Downs szakértő, aki nem vett részt a tanulmány készítésében, így nyilatkozott: „Az édesanyák szervezete csodálatosan alkalmazkodik a csecsemők igényeihez, mindig olyan minőségű tejet termelnek, amilyenre a gyermeküknek szüksége van. Egy rendes időre született újszülöttnek való tej nem megfelelő a koraszülöttek számára, mivel nekik nagyobb a a tápanyagigényük.”

Valentine és csapata most azon igyekeznek, hogy az édesanyákat meggyőzzék arról, juttassanak több dokozahexaénsavat (DHA) a szervezetükbe - ami például a halban vagy az algában is megtalálható -, hogy ezáltal megnöveljék anyatejük zsírsavtartalmát. A kutatások kimutatták, hogy a nagyon kicsi újszülöttek számára különösen fontos az anyatej, amely megvédi őket a súlyos bélgyulladástól (necrotizing enterocolitis). Előfordul azonban, hogy a koraszülött gyermekek édesanyja nem termel elég tejet, így kénytelen mástól kapott tejjel is táplálni kicsinyét. Valentine és munkatársai 39 donortól származó tejmintát ellenőriztek pasztörizálás előtt és után, hogy kiderítsék, tartalmazzák-e azt, amire a koraszülötteknek szükségük van. A tesztekből az derült ki, hogy a pasztörizálás ugyan nem volt hatással a tej tápanyagszintjére, de a minták 50 milligrammal kevesebb DHA-t tartalmaztak, mint amennyit a koraszülöttek akkor kaptak volna, ha még minding az anyaméhben lettek volna.

 

Forrás: MediPress

 

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal