Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A futás tudománya

Témakörök:

A legtöbb kocogó ösztönösen tudja melyik az a tempó, amelyikben a sebesség és a kényelem egyensúlyba kerül. A lábak lazák, a szív egyenletesen pumpál, és a futók úgy érzik, akár örökké is tudnának futni.

A Wisconsin-Madison Egyetem kutatóinak nemrég sikerült magyarázatot találni erre a jelenségre, amelynek hátterében főleg evolúciós tényezők állnak.

A tudósok évek óta sejtik, hogy az embereknek van egy bizonyos metabolikus energia igénye. A megfigyelések szerint ugyanannyi energiát égetünk el egy kilométer megtételénél függetlenül attól, hogy 5 vagy 10 perc alatt tesszük meg ezt a távolságot. Gyorsabb sebességnél természetesen az energia is gyorsabban ég el, az odajutásra fordított idő azonban csökken.

A mostani kutatásból kiderült az is, hogy minden egyes ember rendelkezik egy optimális futótempóval, amelynek során a távolság megtételéhez szükséges lehető legkevesebb oxigént használja fel.

A vizsgálatok során férfi és női futók oxigén felvételét és szén-dioxid kibocsátását vizsgálták a tudósok hat különböző sebességű futópadon. Természetesen edzettségi foktól és életkortól függően a futóknak eltérő volt a teljesítményük, azonban mindegyiküknél megfigyelték, hogy volt egy ideális sebesség, amelynek fenntartása a lehető legkevesebb energiát vette igénybe.

Egy az ideális sebesség férfiak esetében 13-14 km/h volt, nőknél pedig 10-11 km/h. Érdekes, hogy az ennél jelentősen lassabb (7 km/h) sebességnél a metabolikus hatásfok igen alacsony volt. Ennek oka az, hogy a futás és sétálás közti kocogó testtartás kényelmetlen és természetellenes, ezért igen sok energiát emészt fel a fenntartása.

"Ez annyit jelent, hogy létezik egy olyan, optimális sebesség, amelyen a lehető legkevesebb energia felhasználásával a lehető leggyorsabban érünk oda a célállomáshoz" - nyilatkozta Dr. Karen Steudel zoológus professzor, a Seattle Egyetem munkatársa.

"A törzsfejlődés során a bipedalizmus (a négy lábról két lábra emelkedés) kialakulása elengedhetetlen volt az emberi faj fennmaradásához - nyilatkozta Steudel professzor - Szervezetünk pedig igyekezett ráállni egy olyan sebességre, amelynek segítségével őseink gyorsan és eredményesen vadászhattak vagy menekülhettek üldözőik elől."

Termékajánló:

AKCIÓ! Nordic Track Futópad M-5

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal