Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A gyógynövények nem enyhítik a klímax tüneteit

Témakörök:

Kevés a bizonyíték, vagy egyáltalán nem áll rendelkezésre annak alátámasztására, hogy a gyógynövénykészítmények valóban enyhíthetik a változókor tüneteit, olvasható egy szerdán megjelent összegző tanulmányban, melyet a Brit Orvosszövetség adott ki Gyógyszerek és Terápiák című közlönyében.

A tanulmány olyan gyógynövényekkel végzett klinikai kísérletekbe pillant bele, amely gyógynövényekből készült termékek népszerűsége manapság egyre növekszik a nők között, hogy csökkentsék a változókor tüneteit: a hangulatingadozásokat, a fáradtságot, a hőhullámokat, a libidócsökkenést és más, a hormonális változások okozta panaszokat.

Az ide tartozó legfontosabb gyógynövények a poloskafű (Actaea racemosa), a réti here (Trifolium pratense), a dong gui vagy kínai angyalgyökér (Angelica sinensis), a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) és a ginzeng (Panax ginseng).

A szerzők szerint a legtöbb kutatásnál hiányoznak a tudományos feltételek, amikor a készítmények hatékonyságát és biztonságát vizsgálják. Például sok vizsgálatban túl alacsony a résztvevők száma, a vizsgálat időtartama pedig túl rövid ahhoz, hogy pontos választ kapjunk. Az elfogadható vizsgálatok közül a poloskafűnél nem egyértelmű a bizonyíték, egyes kísérletek szerint a gyógynövény jó hatással van, mások szerint nem.  Nagy- Britanniában „gyógytermékként” jegyeztek be egy poloskafüvet tartalmazó készítményt, ám felhívták a figyelmet arra, hogy a terméket szedő nőknél májkárosodás léphet fel.

„Nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a réti here kivonata jótékony hatású, (továbbá) kevés a bizonyíték más, a változókori tünetek ellen használt készítmény hatásosságára vagy hatástalanságára, ezek a kínai angyalgyökér, a ligetszépe olaj, a ginzeng, a jamgyökér, a barátcserje, a sörélesztő és a zsálya”  teszi hozzá a cikk.

Az összefoglalás megjegyzi, hogy a gyógynövényből készült termékeket könnyű beszerezni a boltokban vagy az interneten keresztül, és gyakran gondolják, hogy „biztonságosak”, mivel „természetes” anyagok. „A valóságban a gyógynövényeknek gyógyszertani hatásaik vannak, így nemkívánt mellékhatásokat okozhatnak és potenciálisan veszélyes kölcsönhatások alakulhatnak ki más gyógyszerekkel”, mind gyógynövény alapúakkal, mind hagyományos gyógyszerekkel.

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal