Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A gyümölcsfogyasztás jelentősége szoptatás alatt

Témakörök:

A Monell Központ új kutatása szerint, a szoptatással táplált csecsemőkkel könnyebb megszerettetni a gyümölcsöket, zöldségeket. A zöldség és gyümölcsfogyasztás csökkenti az elhízásra és a rákos betegségre való hajlamot, tudhatjuk meg Julie A. Mennella professzortól.  

A tanulmány, mely a korai íztapasztalatok befolyását vizsgálta, a Pediatrics című lapban jelent meg. Mennella és kollégája Catherine A. Forestell 45 csecsemőt tanulmányozott, akiknek egy részét szoptatással tápláltak, míg a másik felét tápszerrel. Az egyik csoportban az anyákat nyolc egymást követő napon keresztül zöldbabbal etették, míg a másik csoportot ugyanannyi idő alatt zöldbabbal és barackkal felváltva.

Az eredmények azt mutatták, hogy a leválasztás idején előnyt jelentett, ha szoptatással táplálták a csecsemőt, de csak abban az esetben, ha az anya rendszeresen fogyasztotta ezeket az ételeket. Az első barackfogyasztás alkalmával, a szoptatással táplált csecsemők többet fogyasztottak a gyümölcsből, mint a tápszeres babák. A kérdőívekből kiderült, hogy a kismamák több gyümölcsöt fogyasztottak, ami arra utalhat, hogy a babák az anyatejen keresztül már megismerték a barack ízét.

Ugyanakkor, az anyák ritkán fogyasztottak zöldségeket. A szoptatással táplált és a tápszeres csecsemők első zöldségfogyasztása között nem is mutatkozott különbség. Ez egy csodálatos rendszer, melyben az anya tápláléka megízesíti az anyatejet, így a csecsemő már a szoptatás ideje alatt megismerkedhet a rendszeresen fogyasztott ételek ízével mondja Mennella.

Mindkét csoportban nyolc napon keresztül folyamatosan kóstoltatták a babákkal a zöldbabot, mely során kialakult az étel elfogadása, és háromszorosára nőtt az elfogyasztott zöldbab mennyisége. A babák úgy születnek, hogy irtóznak a keserű íztől, ha az anyák meg akarják szerettetni velük a zöldségeket, már a szoptatás ideje alatt meg kell velük ismertetni ezt az ízvilágot.

A kutatók arra is rájöttek, hogy a csecsemők önkéntelen arckifejezése nem mindig arra utal, hogy hajlandóak-e enni az ételből. Azt javasolják a szülőknek, hogy rendszeresen kóstoltassák gyermekeikkel a gyümölcsöket és zöldségeket, és ne a babák arckifejezése alapján ítéljék meg, hogy hajlandóak-e a babák ezeket az ételeket fogyasztani.

 

 

TERMÉKAJÁNLÓ:

Philips HR1851 Gyümölcs centrifuga

 

 

 

 

Forrás: www.medipress.hu

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők