Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A helyes étkezés befolyásolja az egészségünket

Témakörök:

A helyes technikájú evés – rágás és nyelés - segít a testsúly megtartásában és az egészséges emésztésben.

 Az hogy hogyan eszünk – és nem csak az hogy mit – közrejátszik testsúlyunk alakulásában és az emésztésünk állapotát is befolyásolja.

Üljön le. Ne járkáljon, dolgozzon, vezessen, tévézzen evés közben. A zavaró tényezők hajlamossá tesznek a túlevésre. Apró falatokat egyen, próbáljon kisebb darabokat vágni az olyan ételekből, amelyeknél alaposabb rágásra van szükség (pl. a húsok). Igyon a falatok között, de ne arra használja a folyadékot, hogy leöblítse a nagyobb falatokat. Ez nem csak a fulladás miatt veszélyes, hanem megterheli az emésztőrendszert is. Kisebb korty vizet igyon minden harapás után és lassítsa le az evési tempót. Rágja meg alaposan az ételt lenyelés előtt, ezzel már a gyomorba érkezés előtt elkezdik a nyálban lévő emésztőenzimek lebontani a táplálékot. Rágja meg a lazább, folyékonyabb ételeket is, ne nyelje le rögtön a joghurtokat és leveseket, ezáltal is megkönnyíti szervezet számára az emésztést. Minden falat után tegye le evőeszközét, hagyjon időt a rágásra és nyelésre, ne foglalkozzon asztaltársai evési tempójával. Ne beszéljen tele szájjal, hiszen a levegő lenyelése csak böfögéshez és rossz közérzethez vezet.

Érdekes tény, hogy agyunknak 15-20 percre van szüksége, hogy megkapja a gyomortól a ”teli” jelzést, így ha még eszik mikor a teltség jelentkezik, akkor már túlette magát. Csak akkor egyen ha éhes, ne kövessen szokásokat étkezési rendjében, sokkal jobban jár gyakori, de kisebb étkezésekkel.

Termékajánló:

Testzsírelemző mérleg, DPS-100

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők