Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A hét hónaposak is reagálnak az emberi hangra

Témakörök:

Már a hét hónapos babák is úgy reagálnak az emberi hangra, mint a felnőttek – derült ki egy új tanulmányból. A kutatás segíthet az autizmus és más idegrendszeri fejlődési rendellenességek megismerésében is.

Német és brit kutatók infravöröshöz közeli spektroszkópia segítségével határozták meg, mikor válnak emberi hangra érzékennyé az agy halántéklebenyének egyes területei. Felnőttekben ezek az agyterületek fontos szerepet játszanak a beszélt nyelv feldolgozásában.

Már a héthónapos babák esetében olyan reakciókat tapasztaltak, mint a felnőtteknél, ezt a jelenséget a négyhónaposoknál nem látták. Ez azt sugallja, hogy a hangszenzitivitás a negyedik és hetedik hónap között alakul ki. A kutatók azt is felfedezték, hogy az érzelmes hangok hatására fokozódik a héthónapos babák jobb halántéklebenyének aktivitása.

„Felfedezéseink megmutatják, hogy az agy hangérzékeny területei héthónapos korban már specializálódtak és érzékenyek az emocionális információkra” – mondta el Dr. Tobias Grossmann, a Londoni Egyetem Agy- és Kognitív Fejlődéskutató Központjának munkatársa, a vizsgálat vezetője. „Ez felveti, hogy a hangfeldolgozás zavarával járó folyamatok, például az autizmus kialakulása során kulcsfontosságú folyamatok már héthónapos kor előtt lezajlanak.”

A kutatók azt remélik, eredményeik a jövőben segíthetnek a hangokra adott válasz és emocionális reakciók egyéni különbségeinek feltérképezésében, ez pedig fontos lehet az idegrendszeri fejlődési rendellenességek korai szűrésében.

Termékajánló:

Hangterápiás gyermekaltató

Forrás: Medipress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával