Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A jövőt az éghajlat és a fogyasztók veszélyeztetik

Témakörök:

Az ENSZ szerint a melegedő Föld és a fogyasztói társadalom globalizációja jelenti a legsúlyosabb fenyegetést a jólétre és boldogságra a jövőben.

A gazdag országoknak példát kell mutatniuk abban, hogy a gazdasági növekedést egyre jobban függetlenítik a fosszilis üzemanyagoktól, és segíteniük kell a szegényebb országokat a fenntartható fejlődés ösvényére lépni, áll az ENSZ Emberi Fejlődés jelentésében.

A tavalyi koppenhágai éghajlatváltozással kapcsolatos csúcstalálkozó kudarcát hangsúlyozva a jelentés szerzői nemzetközi elköteleződést sürgettek az olyan eseményeken, mint a jövő hónapban megrendezett cancuni klímatárgyalás, amennyiben „szembe akarunk szállni a legsúlyosabb fenyegetéssel, amely a világunkat valaha sújtotta”.

A nemzetek valódi jóléte című jelentés szerint összességében az egész világ gazdagabb, egészségesebb és iskolázottabb lett az elmúlt 20 évben, az óta, hogy az első éves jelentést elkészítették. A szerzők ugyanakkor azt is hozzátették, hogy „az emberi fejlődés előrehaladásának fenntartását fenyegető legnagyobb veszély a termelési és fogyasztási minták egyre nyilvánvalóbb fenntarthatatlanságából ered”.

Az egyre gyakoribb aszályok, áradások és környezeti csapások jelentős mértékben akadályozzák az embereket törekvéseik elérésében” – áll az ENSZ Fejlesztési Program tanulmányában.

Miközben a világ népessége 2050-re várhatóan eléri a kilenc milliárd főt, a jövedelmek pedig tovább emelkednek, egyre nagyobb nyomás nehezedik az energia- és üzemanyagforrásokra.

Valószínűleg az éghajlatváltozás lesz az egyedüli tényező, amely megváltoztatja a jövőt, megakadályozva az emberi fejlődés folyamatos előrehaladását, amelyet a történelmi előzmények alapján elvárnánk” – áll a jelentésben.

A szerzők szerint a búza árának megduplázódására vonatkozó egyik becslés „súlyos következményekkel” járna. Legrosszabb esetben a gabonafélék egy főre eső fogyasztása 2050-re ötödével csökkenne, melynek következtében további 25 millió gyermek válna alultáplálttá, főként Dél-Ázsiában.

Miközben a gazdasági világválság még mindig érezteti hatását, a fosszilis üzemanyagoktól való függés fennmaradása helyrehozhatatlan környezeti károk kialakulásával fenyeget, ami a jövő generációinak emberi fejlődését is veszélyezteti.

A jelentés szerzői szerint ezek a fejlemények súlyos kérdéseket vetnek fel a világ jelenlegi termelési és fogyasztási mintáinak fenntarthatóságával kapcsolatban.

PET palack zsugorító

Forrás: medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők