Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A kerékpár a legjobb eszköz elhízás ellen

Témakörök:

Azok a menopauza előtt álló nők, akik akár csak egy kismértékben is növelik azt az időt, amit kerékpározásra vagy kocogásra fordítanak valóban csökkentik annak az esélyét, hogy súlyfelesleget halmozzanak fel, ezt állapította meg egy a Harvard Orvosi Karán végzett kutatás, amelyről az Archives of Internal Medicine, belgyógyászati szakfolyóirat hasábjain számoltak be szerzői.

Az amerikai szakemberek 18 414 menopauza előtt álló nőt vizsgáltak, akik semmilyen krónikus betegségben nem szenvednek. Az adatok egy folyamatosan végzett vizsgálatsorozat részeként kerültek a kutatóorvosokhoz, amelyben a résztvevők rendszeres időközönként megadják egészségi állapotuk változásaira vonatkozó adataikat, valamint életmód- és egészségügyi szempontból releváns kérdésekre is válaszolnak a kérdőíveken keresztül.  

A változó korban lévő nők esetében az adatok elemzésével azt sikerült megállapítani, hogy a kerékpározás hatékony eszköz ahhoz, hogy a nők megőrizhessék testsúlyukat, ráadásul a túlsúlyos és a kövér nők profitáltak az adatok szerint leginkább abból, ha rendszeresen biciklire pattantak.

A résztvevők adatait 1989-ben és 2005-ben adott válaszaik alapján elemezték és kiderült, hogy azok, akik ’89-ben még nem, de 2005-ben már rendszeresen kerékpároztak még a biciklizéssel töltött idő legkisebb megnövelése is – azaz, akár 5 percnyi plusz tekerés – sikeresen gátolta a további testsúlygyarapodást. A séta viszont nem mutatott ilyen hatékonyságot, ugyanis az átlagosan 30 percet gyaloglók közül csak azok voltak képesek megőrizni a testsúlyukat, akik lendületesebben sétáltak, vagy kocogtak (3 km/óránál gyorsabb tempót diktáltak), az ennél lassabban haladók esetében már ilyen eredmények nem voltak kimutathatók.

A kutatásban résztvevők a vizsgált 15 éves periódusban átlagosan 9,3 kg pluszsúlyt szedtek magukra. Azok a normál testsúlyú nők, akik ’89-ben még nem mozogtak semmit rendszeresen, de 2005-ben már igen, és hetente több mint 4,5 órányit kerékpároztak, 26%-kal kevésbé voltak hajlamosak eredeti súlyuk 5%-ánál nagyobb arányú gyarapodásra – a túlsúlyos vagy kövér nők esetében viszont már heti 2-3 órányi rendszeres biciklizés 56%-kal csökkentette a testsúlynövekedés esélyét. Az amerikai szakemberek vizsgálata volt az első tudományos munka, amely a kerékpározás és a súlykontroll kapcsolatát vizsgálata nők körében.

Termékajánló:

Hauser kerékpárok

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők