Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A krónikus arcfájdalom diagnózisa és kezelése

Témakörök:

Krónikus arcfájdalom, fülben és környékén érzett állandó fájdalom, fülcsengés, a száj mozgatásakor kattogó vagy pattogó hangok jelentkeznek, nem szűnő fej-és nyakfájás, a száj csak korlátozott mértékben nyitható.

Amennyiben a fentiek közül bármelyik jelentkezik, akkor a Pennsylvaniai Fogorvosi Szövetség (PDA) javaslata alapján érdemes felkeresni a fogorvost, mivel ezek a tünetek állkapocs-izületi rendellenességekre (TMD) utalhatnak. A TMD az állkapocs izületét és az arcizmokat érintő problémákra utal. Fontos megérteni, hogy a TMD nem egy bizonyos betegség, inkább egy általános, összefoglaló fogalom az állkapocs izületének elváltozásaira.  

A TMD-vel összefüggésbe hozott fájdalmat okozhatja az arcüreg megbetegedése, fogfájás, az állkapocs direkt érintettsége, hosszas fogcsikorgatás, stressz miatti izomfeszülés, izületi kopás, daganat, vagy kezdődő ínybetegség. A tünetek jelentkezhetnek az arc, a fej vagy az állkapocs egyik, vagy mindkét oldalán. Szájüregi, koponya- és nyakizom-vizsgálatokkal, röntgennel a fogorvosok általában be tudják azonosítani a krónikus fájdalom okát, és megfelelő kezelést tudnak javasolni.  

"Az alapos vizsgálat során fel kell tárni a beteg teljes anamnézisét, a tünetek felmérését, számítógéppel meg kell mérni az izomaktivitást (EMG), szonográfiás vizsgálattal meghallgatni és rögzíteni az izület által kiadott hangokat.” – mondta Dr. Alexandra George, a PDA tagja, wexfordi fogorvos, aki már sok TMD-s beteget kezelt.  

A diagnózistól függően a fogorvos specialistához utalhatja be a beteget kezelésért, mely többféle opcióból állhat:  

Izomlazítók 

Stresszcsökkentő gyakorlatok 

Harapásbeállítás

Fizikoterápia 

Hiányzó fogak pótlása

Termékajánló:

TENS készülék, AD-2040

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők