Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A legkisebbeknek is hasznos a probiotikum

Témakörök:

Az élő, hasznos baktériumokat tartalmazó probiotikumok a nagyon kis súlyú koraszülöttek számára is hasznosak lehetnek, mivel elősegítik a súlygyarapodást – derülkt ki egy új tanulmányból.

A vizsgálatban 101 olyan jóval idő előtt világra jött kisbaba vett részt, akik 900 gramm alatti súllyal születtek. Az egyik csoportnak kétféle probiotikumot adtak, Lactobacillus rhamnosus GG-t és Bifidobackterium infanist adtak szondán át naponta egyszer hazabocsátásukig, illetve ameddig el nem érték a 34 hetes valódi kort (vagyis amikor a terhesség betöltötte volna a 34. hetet). A másik csoport nem kapott probiotikumokat.

Bár átlagosan kevesebbet ettek, a probiotikumot kapó kisbabák jobban gyarapodtak, mint a többiek. A kutatók mellékhatásokról nem számoltak be és mindkét csoportban egyenlő arányban fordultak elő szövődmények a koraszülöttségből fakadóan, például szepszis vagy a bél akut gyulladása.

„Ezek az eredmények erősen alátámasztják, hogy a szondán át történő probiotikum adás fontos szerepet játszik a táplálás toleranciájában és a tápanyagok felszívódásában” – mondta el Dr. Mohamad Al-Hosni, a Saint Louis Egyetem Orvosi Karának gyermekgyógyász docense egy sajtóközleményben. „Mindezek javulása elősegíti a súlygyarapodást a jóval idő előtt világra jöttek körében.”

Az eredményekről a Gyermekgyógyászati Akadémiai Társaságok éves gyűlésén számoltak be Vancouverben.

Termékajánló:

Babamérleg, LA53100

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők