Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A légzési nehézségeken lehet segíteni

Témakörök:

„Ha képtelen vagy lélegezni, semmi más nem számít.”- ez volt régen az Amerikai Tüdőtársaság szlogenje. És ez igaz.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) két rokon betegséget ír le, a krónikus bronchitiszt és az emphyzemát. Az előbbi esetében a légutak gyulladása és későbbi hegesedése fordul elő, az utóbbinál a tüdő léghólyagocskáinak megnagyobbodása és pusztulása történik.

Légzési nehézségek

Ez az állapot agresszíven támadja az egyén légzési képességét. A betegekben kisebb légutak fejlődnek ki és a léghólyagocskák (más néven alveolusok) részben elpusztulnak. A légutak emellett nyákkal tömődnek el, amely szintén zavarja a légzést. A COPD-s betegek esetében gyakran fordul elő köhögés, fulladás és köpetürítés.

A dohányzás máig a legfontosabb kockázati tényezője a COPD kialakulásának. A COPD esetek 90 százaléka dohányzás miatt alakul ki. Egy dohányos tízszer nagyobb valószínűséggel fog COPD-ben meghalni egy nem-dohányzóhoz képest.

Ám van remény. Noha a COPD nem gyógyítható, számos hatékony kezelése létezik. Az első és legfontosabb a dohányzás abbahagyása. Evvel szignifikánsan megelőzhető az állapot rosszabbodása. Ezután léteznek bronchodilatátorok, amelyek segítenek megnyitni a légutakat. A kortikoszteroidok mind a légutakban, mind a tüdőben gátolják a gyulladásos folyamatokat. Az oxigén, melyet palackokban tárolnak, segíthet a COPD-s betegnek az elegendő oxigénhez való jutásban. Az antibiotikumok segítenek a bakteriális fertőzések leküzdésében, amelyek súlyosbíthatják a COPD tüneteit.

Ha ön nehezen lélegzik, köpetürítése jelentkezik és fullad, tanácsos orvoshoz fordulni a COPD kizárása érdekében. Ez egy egyszerű, gyors és fájdalommentes teszt. Elképzelhető, hogy sokakhoz hasonlóan ön sem tud még róla, hogy COPD-ben szenved. 

A megfelelő kezeléssel jelentősen javulhat az életminősége!

Termékajánló:

Légtisztító és párásító egyben, 2071

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők