Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A madárinfluenzáról

Témakörök:

A madárinfluenza egy főként szárnyasokat érintő vírusos megbetegedés, amely időnként emberre is átterjedhet, gyakran halált okozva.

Hongkongban szerdán bejelentették, hogy egy 59 éves asszony fertőződött madárinfluenzával. Kínai területen 2003 óta ez az első ilyen eset.

A köznyelvben madárinfluenza néven ismert betegséget többfajta vírus okozza, ezek közül azonban a H5N1 vírustörzs váltotta ki a legnagyobb aggodalmat. A vírus mutáció révén gyorsan át tud alakulni jóindulatúról halálos formává, és emlősöket, köztük sertéseket és embereket is megfertőzhet, 48 órán belül halált okozva. A vírus 2003 óta 489 esetben fertőzött embert, és összesen 289 halálos áldozatot szedett.

Az eddigi legsúlyosabb válságot 2005 vége és 2006 közepe között váltotta ki, amikor Ázsiából a Közel-Keletre, Európába és Afrikába is átterjedt. Volt olyan időszak, amikor a 27 tagú Európai Unió 14 tagállamát is érintette.

A humán esetek száma 2006-ban érte el csúcspontját 115 fővel, akik közül 79 életét vesztette. A szám azóta visszaesett: 2009-ben 73 humán fertőzést és 32 halálesetet, 2010-ben pedig eddig 21 fertőzést és hét halálesetet jelentett az Egészségügyi Világszervezet.

A madárinfluenza a legtöbb halálos áldozatot Indonéziában és Vietnamban követelte.

Az egészségügyi szakemberek attól tartanak, hogy egy madárinfluenza járvány következtében a vírus kölcsönhatásba léphet az emberi influenza törzsekkel, és olyan formává mutálódhat, amely futótűzként képes terjedni az emberek között, világjárványt okozva. Mivel egy ilyen új törzs radikálisan új kórokozó lenne, senki sem rendelkezne védettséggel vele szemben.

A madárinfluenza emberi esetei eddig szinte mindig olyanokat köréből került ki, akik közvetlen kapcsolatban álltak fertőzött szárnyasokkal. A vírussal a madarak nyála, orrváladéka és ürüléke révén kerültek kapcsolatba, amelyek kiszáradnak, porózussá válnak, így belégzés útján kerülhetnek a szervezetbe.

A madárinfluenza az emberekben a humán influenzához hasonló tüneteket vált ki, így például lázat, köhögést, torokfájást, izomfájdalmakat, kötőhártya-gyulladást, tüdőgyulladást és más, súlyos légúti megbetegedéseket.

Háztartási fertőtlenítő készülék

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők