Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A magyar borok is szennyezettek

Témakörök:

A borfogyasztás jótékony hatásairól már régóta olvashatunk, az a nehézfém szennyeződés azonban, amelyet bizonyos európai vörös- és fehérborokban találtak nemrég, könnyen életveszélyessé változtathatja az amúgy nemes italokat - állítják brit kutatók.

A nehézfémek komolyan károsíthatják az idegrendszert és ezáltal olyan betegségeket idézhetnek elő, mint a Parkinson-kór, valamint növelhetik a szervezetben lévő oxidatív stresszt, ami krónikus gyulladási folyamatok és daganatos betegségek kialakulásához vezethet.

"A mostani kutatás során összesen 16 országból származó borok káros anyag tartalmát vizsgáltuk meg - nyilatkozta Declan Naughton a Kingston Egyetem professzora - Sajnos a legtöbb esetben igen magas értékeket találtunk, ami komoly aggodalomra adhat okot."

A vizsgált portugál, osztrák, francia, spanyol, cseh, magyar, német, szerb, argentin, brazil, olasz, jordán, macedón, szlovák és görög borok közül mindössze három ország esetében nem találtak a megengedettnél magasabb nehézfém értékeket. Az Argentínából, Brazíliából és Olaszországból származó borok esetében a szennyezés mértékét mérni hivatott THQ érték 1.0 alatt volt.

A kutatók a vanádium, a réz, a mangán, a nikkel, a cink, a króm és az ólom nyomai után kutattak a borokban. Naughton professzor szerint a fentebb említett országokon kívül a THQ érték minden nemzet borában jóval magasabb volt a megengedettnél. A magyar és szlovák borok esetében néhány bornál 300 körüli THQ értéket is mértek.

"Az ilyen mértékben szennyezett borok rendszeres fogyasztása akár életre szóló egészségügyi károsodást is okozhat" - nyilatkozta Naughton professzor. Mivel a nehézfém mérgezés akár életveszélyes is lehet, a kutatók a borok fokozottabb ellenőrzését szorgalmazzák. "Emellett fontos lenne, hogy a gyártók feltüntessék a termékek csomagolásán annak nehézfémtartalmát."

A vizsgálat során talált nehézfémek csak nagyon kis mennyiségben találhatók meg a termőtalajban, ezért valószínűbb, hogy a fémhordóban való tárolás során kerülnek bele a szennyezőanyagok a borokba.

Termékajánló:

Légtisztító, AP-200

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal