Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5a3ba9a9c89fc.jpeg

A magzat szaglását a mama étrendje alakítja

Témakörök: Életmód, táplálkozás Születés Kutatás Érdekesség

A kisgyerekek szaglóérzékének kialakulását befolyásolja édesanyjuk terhesség alatti étrendje. A Telegraph beszámolt egy már korábban is közismert tényről, mely szerint, amit a várandós nő fogyaszt, az hatással van gyermeke ízlésére. Most azonban egy egereken végzett kísérlet ennek a jelenségnek az okára is rávilágít, valamint arra, mindez hogyan hat a magzat szaglórendszerének fejlődésére.

A kutatás eredményenként az derült ki, hogy bizonyos illatok egyes glomerulusokat – azaz a szaglószervben található érgomolyagokat, amelyek üzeneteket visznek az orrüregből az agyba – arra ösztönöznek, hogy gyorsabban növekedjenek, mint a többi.

A legerőteljesebb illat, amelyet egy magzat az anyaméhben érez, a saját édesanyjáé. Dr. Josephine Todrank arról számolt be, hogy a szaglórendszer fejlődési folyamata azért nagyon fontos, mert a kicsik így lesznek képesek megérezni saját édesanyjuk illatát a világrajövetelük után. A kutatás eredményeit a Proceedings of The Royal Society B. című folyóirat közölte.

 

Forrás: MediPress

 

 

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra