Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A mediterrán étrend nagyon egészséges

Témakörök:

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag mediterrán étrend szigorú betartása védelmet nyújthat a rák, a szívbetegségek és más krónikus betegségek ellen. Azok, akik így táplálkoznak, 9 %-kal kisebb az esélyük a szívbetegségekre, 13 %-kal kevesebb esetben fordul elő náluk a Parkinson- és az Alzheimer-kór, és a rák is 6 %-kal kevesebbszer támadja meg őket, mint azokat, akik nem ennyire kitartók.

"Az eredmények klinikailag relevánsak a közegészségügy szempontjából, a mediterrán étrend betartására ösztönöznek a főbb krónikus betegségek megelőzése érdekében.” – írta a Firenzei Egyetemről Franceso Sofi, tápanyagkutató, munkatársaival együtt. A hagyományos mediterrán étrend főként zöldségekből, halból, egészséges zsiradékokból (pl. olívaolaj) áll, ellenben nem fogyasztanak annyi vörös húst, tejterméket és alkoholt.

Sofi és csapata 12 nemzetközi tanulmányt nézett át, melyben több mint 1,5 millió ember adatai szerepeltek, akiknek táplálkozási szokásait 3-18 éven át követték nyomon. A kutatók kifejlesztettek egy hűségnyilvántartást is, hogy felmérjék, mennyire tartják be az emberek a mediterrán étrendet. Ezt az eszközt az orvosok is felhasználhatnák az egészség megőrzésére, a tudatosabb táplálkozás ösztönzésére. „Hatékony megelőző eszköz lehet a halálozás csökkentésében.” – írták a kutatók.

Termékajánló:

Ételpároló, FS-540

 

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra