Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A metamfetamin sokáig az agyban marad

Témakörök:

Kimutatták, hogy a manapság egyre gyakrabban használt kábítószer függőséget okozó és hosszú távú hatásai részben annak farmakokinetikájával magyarázhatók. Összehasonlították a szer kinetikáját a kokainéval és vizsgálták a rasszbeli különbségeket is.

„A metamfetamin a dopaminszint emelésével és az agyi jutalmazó struktúrák aktiválásával okoz gyönyörérzést. A dopaminszint emelkedése az idegsejtekből való megnövekedett dopamin kiáramlásból és a dopamin visszavételének a gátlásából ered” - mondta Dr. Joanna Fowler, a kutatás vezetője. 

19 egészséges (9 kaukázusi, 10 afroamerikai) önkéntesen mérték a metamfetamin és a kokain agyi felvételét, megoszlását és kiürülését a szerek radioaktívan jelölt formáival. A szerek dózisát olyan alacsonyan választották meg, hogy annak még semmilyen pszichoaktív hatása ne legyen. PET (pozitron emissziós tomográfia) vizsgálattal detektálták a jelölt anyagot az alanyok agyában. A kokain és a metamfetamin is gyorsan bejutott az agyba. Míg a kokain elsősorban az agy jutalmazó struktúráiban halmozódott és onnan gyorsan ürült, a metamfetamin az egész agyban egyenletesen oszlott el és onnan csak igen lassan ürült. „ Ez magyarázhatja a szer hosszan tartó viselkedésbeli és neurotoxikus hatását” - mondta Fowler. Kimutatták, hogy afroamerikai emberekben nagyobb mértékű a kokainfelvétel, de később emelkedik a szintje a maximális értékre és lassabb a szer ürülése, mint a kaukázusiakban. A két csoport között a metamfetamin farmakokinetikájában nem volt különbség.

„Az eredmények arra utalnak, hogy más faktorok lehetnek felelősek az afroamerikaiak korábbi tanulmányokból ismert, alacsonyabb szintű metamfetamin függőségéért.” - mondta Fowler, majd hozzátette: „A kokain farmakokinetikájában megfigyelt különbségek meglepőek, mivel a kokainfüggőség előfordulási gyakoriságában nincs különbség a két etnikai csoport között.” 

További érdekesség, hogy a dopamin visszavételében szereplő transzporterek szintje az agy által felvett metamfetamin szintjével korrelált. Ez arra utalhat, hogy a transzportfehérjék valamilyen módon szerepet játszanak az agy drogfelvételében.

Termékajánló:

Csuklón mérő vérnyomásmérő, KD-737

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők