Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A sárgaborsó csökkentheti a vérnyomást

Témakörök:

A sárgaborsóból nyert fehérje segíthet csökkenteni a vérnyomást és megelőzni a krónikus vesebetegséget - állítja egy kanadai tanulmány.

A winnipegi Manitoba Egyetem kutatói elmondták, hogy a sárgaborsóból kivontak egy kisebb proteinekből álló keveréket, melyet borsófehérje-hidrolizátnak neveztek el, majd a keveréket kis adagokban naponta adták krónikus vesebetegségben szenvedő laboratóriumi patkányoknak. Az eredményeket vasárnap tették közzé Salt Lake Cityben, az Amerikai Kémikusok Szövetségének 237. nemzeti gyűlésén.

A nyolchetes kísérleti időszak végén a proteinnel táplált vesebeteg patkányok vérnyomása 20 %-kal csökkent a normál étrenden tartott társaikhoz képest. „Ez jelentős eredmény, mivel a krónikus vesebetegek nagy többsége az ebből eredő magas vérnyomás miatt kialakuló keringési zavarok miatt hal meg.” – mondta a tanulmány vezető szerzője, Rotimi Aluko, a Manitobai Egyetem élelmiszerkémikusa. Mind a patkányok, mind az emberek esetében a krónikus vesebetegség miatt a vizelet-elválasztás súlyos mértékben csökken, a vesék pedig nem képesek megfelelően kiválasztani a veszélyes méreganyagokat.

A kutatás kimutatta, hogy a borsókivonat 30 %-kal növelte a kiválasztott vizelet mennyiségét a beteg patkányok esetében, normális szintre hozva azt. Aluko megjegyezte, hogy a sárgaborsót speciális enzimmel kell kezelni, mivel a növény elfogyasztása önmagában nem eredményezi a kívánt hatást. A kutatók elmondták, hogy jövőre tervezik a kivonat tesztelését embereken, és ha sikeresnek bizonyul, akkor a borsó alapú terápia 2-3 éven belül piacra kerülhet.

SE-7000 otthoni vérnyomásmérő

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal