Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A székbetegség

Témakörök:

Hol van ön most? Egy kényelmes fotelben a híreket olvasva? A konyhaszéken egy csésze kávéval? Bárhol legyen is, a legújabb kutatási eredmények biztosan leveszik a lábáról. Az igazság az, hogy a székek lassan, de biztosan végeznek velünk.

A székbetegség, ahogy mostanában nevezik, egyre súlyosabb problémát jelent világszerte. A betegség kellemetlen tünetei az ülőmunkának és az aktív életmód hiányának köszönhetők.

Valójában nem is a szék a hibás. A legnagyobb probléma, hogy kényelmetlen és gerincünknek megterhelő pozitúrákban ülünk akár órákat is, teljesen egyhelyben. Az eredmény? Petyhüdt hátsó, trombózis veszély, hátfájás. Még nem találkozott az utóbbival? Ne aggódjon, az amerikai Országos Egészségügyi Intézet felmérései szerint 10 felnőttből nyolc biztosan találkozik élete során a kínzó hátfájás problémájával.

"Ülni egész nap: ez a legrosszabb, amit tehetünk a gerincünkkel" - nyilatkozta Dr. Joel Press, a Chicago Rehabilitációs Központ igazgatója.

Ülő testhelyzetben közel kétszer akkora teher nehezedik gerincünkre, mint állásnál. Ha ülés közben görnyedünk, az plusz terhet jelent, és nagyon sokan hajlamosak ezeket a kellemetlen görnyedt testhelyzeteket akár órákon keresztül is fenntartani munka közben.

A mozdulatlanság a legnagyobb probléma ezekben az esetekben: gerincoszlopunk csigolyái ugyanis kiválóan el tudják osztani és vezetni a terhet, de csak abban az esetben, ha mozgunk. "Mozdulatlanságban elzárjuk az izom és idegi utánpótlást a csigolyáktól, így azok nem képesek ellátni funkciójukat" - nyilatkozta Dr. Press.

Az állandó ücsörgés a fenék izmait is gyengíti, így azok a sok üléstől petyhüdtté és gyengévé válhatnak. "A legjobb módszer ezek elkerülésére, ha gyakran váltogatjuk pozíciónkat: félóránként álljunk fel, sétálgassunk, nyújtózzunk, feszítsük meg és ernyesszük el izmainkat" - nyilatkozta Dr. Press.

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők