Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A szklerózis multiplexről röviden

Témakörök:

A szklerózis multiplex (MS) egy idegrendszeri betegség, ami a központi idegrendszer és a szervezet többi része közti idegi üzenetek továbbítását gátolja. Mivel jelenleg nincs ismert gyógymódja, a terápia a tünetek enyhítésére és kezelésére szorítkozik.

Tünetek

A szklerózis multiplex tünetei igen változatosak és kiszámíthatatlanok, hiszen majdnem minden betegnél máshogy jelennek meg. Ötből egy szklerózis multiplexes beteg a kór jóindulatú változatát kapja meg, ami csak enyhe rohamokkal jár, de nem jár bénulással. Másik 15 százalék azonban progresszív MS-ben szenved: ezeknek a betegeknek az állapota idővel jelentősen romlik.

A tünetek általában rohamszerűen jelentkeznek és múlnak el. A betegség leggyakrabban bizonyos idegi funkciók romlásával kezdődik, például a szem optikai idegeinek rendellenességével. A leggyakoribb tünetek tehát:

-homályos vagy kettőslátás

-zsibbadás és szúró érzés a test bármely részén

-fáradtság

-időleges vakság

-kimerültség és szédülés

-érzékcsalódás

-végtaggyengeség, végtagfájdalom

-inkontinencia

-székrekedés

-kognitív zavarok

Később koordinációs és beszédközponti zavarok is kialakulhatnak, és a krónikus depresszió sem ritka.

Okok és rizikófaktorok

Bár az MS nem eredendően genetikai betegség, egyes gének jelenléte növeli a kialakulásának valószínűségét. A legújabb kutatások szerint egyes vírusos fertőzések is növelhetik a kialakulási esélyeket.

A szklerózis multiplex a szervezet autoimmun reakciója miatt alakul ki, vagyis a testünk saját magát támadja meg. A betegség az idegeket körülvevő és védő hüvelytokok krónikus gyulladásával jár, ami lassan tönkreteszi az idegszintű kommunikációt.

Kezelés és gyógyulási esélyek

Mivel a betegség kialakulásának oka ismeretlen, ezért az orvostudomány mostani állása szerint a betegség nem megelőzhető, és gyógymódja sem ismert. A kezelés általában a fájdalom és a görcsök enyhítésére szorítkozik. Ezen kívül alkalmaznak még immunszupresszáns szereket is az immunválaszok csökkentésére.

Termékajánló:

TENS fájdalomcsillapító készülék, AD-2040

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők