Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A szokásos terhelés nem feltétlenül rossz a hátnak

Témakörök:

Tapio Videman szerint a dolgozó réteg hátpanaszai a legköltségesebb betegségek közé tartoznak a fejlett országokban. A csigolyaelváltozás általában a leggyakoribb oka a súlyos háti panaszoknak és a fő célpontja a gerincsebészetnek.

Videman azonban, aki az Albertai Egyetem Rehabilitációs Orvostan részlegének kutatója vitatja a gyakori hiedelmet, hogy a csigolyadegenerációt a fizikai terhelés okozza, a gerincre gyakorolt nyomás, mely például a súlyok gyakori emelgetése nyomán keletkezik.

Videman kutatócsapata azt találta, hogy a több fizikai terhelés valójában enyhén késlelteti a csigolyaelváltozásokat, mivel köztudottan jót tesz a csontoknak, izmoknak és inaknak. Videman egypetéjű férfi ikerpárokat tanulmányozott, ahol az egyik testvér átlagosan kb. 15 kilóval volt nehezebb a másiknál. Videman szerint a leggyakoribb súly, amit mindenki napi szinten cipel: a saját testsúlya. A kutatásból kiderült, nincs bizonyíték arra, hogy a túlsúlyból eredő extra terhelés káros lenne a gerincoszlopra. Valójában a nagyobb súlyú ikreknél némileg kevesebb csigolyaelváltozást tudtak kimutatni. 

Mi Videman üzenete? A rutin fizikai terhelés a megfelelő határokon belül nem káros a csigolyákra. A kutató szerint az eredmények közvetlen implikációkat hordoznak a megelőző stratégiák és a betegek oktatása szempontjából. Azok, akik aggódnak amiatt, hogy túlterhelik magukat a munkában, az edzőteremben, vagy otthon, fokozottan tegyék ki terhelésnek a gerincüket. Videman kutatása a The Spine Journalben jelent meg.

Termékajánló:

Shiatsu masszázsbetét, SBM-300

Forrás: Medipress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra