Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A szolárium veszélyei

Témakörök:

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség jelentései szerint a szoláriumozás jelenti az egyik legnagyobb rizikófaktort a daganatos betegségek szempontjából.

Az ügynökség osztályozási rendszere szerint a szoláriumozás eddig a csak 'feltehetőleg karcinogén' besorolásba tartozott, a szakértők azonban ezt a 'bizonyíthatóan rákkeltő' besorolásra változtatták nemrég.

"A szoláriumozás hatalmas veszélyt jelenthet az egészségre, ezért azt szeretnénk, ha az egészségügyi szervek valamilyen szabályozást vezetnének be a szoláriumok használatára vonatkozóan" - nyilatkozta Beatrice Secretan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa.

A WHO szakértői szerint elsőként a 18 éven aluliak szolárium-használatát kellene szabályozni. A legújabb felmérések szerint a rendszeres szoláriumozás 30 éves kor előtt mintegy 75 százalékkal növeli a melanoma kialakulásának esélyeit.

"Korábban azt hittük, csak az UVB sugaraknak van a DNS-t károsító hatása, a legújabb kutatások szerint azonban az UVA és UVC sugarak is rákkeltők lehetnek."

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők