Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A tamoxifen nem elég hatékony

Témakörök:

Kutatók szerdán bejelentették, hogy megtalálták az okot, miért fejlődik ki néhány nőben a legfontosabb emlőrák elleni gyógyszer, a tamoxifen elleni rezisztencia. Egy genetikai „kapcsoló” gátolja a tamoxifent abban, hogy elzárja a tumorsejteket a növekedésükhöz szükséges hormontól, az ösztrogéntől. A Brit Rákkutató Társaság által írt tanulmány a brit folyóiratban, a Nature-ben jelent meg.

A tamoxifen fontos szerepet játszott a fejlett országokban az emlőrák halálozásának visszaszorításában. A hormonérzékeny, vagyis hormonreceptor-pozitív esetekben használják, ezek olyan daganatok, amelyek növekedését a női nemi hormon, az ösztrogén serkenti. A legtöbb nő öt évig kap tamoxifent a diagnózis felállításától kezdve, ám néhány páciensnél rezisztencia alakul ki a gyógyszerrel szemben, így megnő a daganat kiújulásának kockázata.

A gyógyszer hatásának molekuláris mechanizmusa máig nem ismert. A kutatók azt írják, hogy a tamoxifen egy Pax2 nevű fehérje segítségével „kapcsol ki” egy ErbB2 nevezetű gént. A tumorsejteken megjelenve az ErbB2 megnyitja a sejtet az ösztrogénhatás előtt. Amikor azonban az ErbB2 bekapcsolva marad, kialakul a tamoxifen elleni rezisztencia. A hiba megértése megnyitja az utat olyan terápiás eljárások előtt, amelyek áthidalják vagy visszafordítják a Pax2 kapcsolót, remélik a kutatók.

„Tudtuk, hogy rezisztencia alakul ki a tamoxifennel szemben, azonban eddig a miértek megértése hasonlatos volt ahhoz, mint amikor valaki egy elromlott autót próbál megjavítani naélkül, hogy tudná, hogyan működik a motor” – nyilatkozta Jason Carroll vezető kutató, a cambridge-i labor vezetője. „Most már ismerjük a motor részeinek működését, így már hozzákezdhetünk a javításhoz.”

Az emlőrák a leggyakoribb daganat a nőknél, gyakran „csendes gyilkosnak” nevezik, mivel gyakran azért követel életeket, mert már túl későn fedezik fel. A Brit Rákkutató Társaság szerint Nagy-Britanniában évente 45 ezer nőnél diagnosztizálnak emlőrákot, 80 százalékuk 50 évnél idősebb. A legtöbb daganat hormonszenzitív. Az emlőrák túlélése (a diagnózis utáni ötödik évre vetítve) jelenleg több, mint 80 százalék, a 30 évvel ezelőtti 50 százalékkal szemben. Ennek oka a korai diagnózis és a hatékonyabb gyógyszerek, továbbá a műtét és a sugárkezelés jobb hozzáférhetősége.

Termékajánló:

Csipogó gyógyszeradagoló

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők