Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A táplálékkiegészítők gyorsítják a fogyást

Témakörök:

Táplálékkiegészítőkkel is sikeres fogyást értek el egy orvosi felügyelet alatt végzett súlycsökkentő program során, adták hírül legfrissebb tanulmányukban  a Kentucky Egyetem kutatói a Journal of the American Dietetic Association 2009. augusztusi számában.

Az amerikai kutatók által vizsgált táplálékkiegészítők a Health Management Resources Corporation (HMR), egy magántőkéből finanszírozott amerikai országos egészségügyi vállalat termékei voltak – a cég fő termékei súlycsökkentés és a súlykontroll készítmények, amelyekkel a fogyni vágyók és az ideális testsúlyuk számára kívánnak megoldást nyújtani.

A tanulmány olyan páciensek adatait vizsgálta, akik részt vettek egy intenzív súlycsökkentő életmódváltoztató programban vettek részt. A fogyni vágyóktól származó súly és életmód adatok mellett az egyes résztvevők esetében tapasztalt mellékhatások információit is feldolgozták a kutatómunka során.

A súlycsökkenésre két módszert kínáltak a résztvevőknek: orvosi felügyelettel végzett megoldást és egészséges életmód programot. Az orvosi felügyelettel végzett fogyókúra során a résztvevők jórészt  táplálék kiegészítőket fogyaszthattak, amelyek részben shakeből, egy főételből és különböző müzliszeletekből álltak. Az ezen a kúrán résztvevők választhattak, hogy napi 5 shake elfogyasztásával élnek, vagy inkább 3 shake és két főétel vonzóbb számukra.

Az egészséges életmód programban fogyókúrázók esetében a fenti diéta elemei még gyümölcs és zöldségfélékkel is kiegészültek. Számukra a szakemberek minimum 3 shake, 2 főétel és napi 5 zöldség vagy gyümölcs elfogyasztását ajánlották.

A két csoport közül az orvosi felügyelettel végzett drasztikusabb fogyókúrában résztvevők 19 hét alatt átlagosan 19,6 kilót fogytak, míg az egészséges életmód megoldást választók 18 hét alatt átlag 17,1 kiló súlyfeleslegtől szabadultak meg. A tanulmány rögzítette annak tényét is, hogy az eredményes fogyáshpz jelentékenyen hozzájárult, mennyire voltak a résztvevők megbízhatóak, együttműködőek és elkötelezettek a fogyókúrával kapcsolatban.

A Kentucky Egyetem orvosi karának belgyógyász professzor emeritusa, a tanulmány társszerzője, Dr. James W. Anderson szerint egészségügyi szempontból a súlycsökkenés jelenleg legbiztosabb alapja a kezdősúly 5-10%-os  csökkenése:  „A két csoportban 16,4, illetve 15,8%-os súlycsökkenést mértünk a kezdősúlyhoz képest, vagyis mindkét esetben jóval magasabbat, mint amit eddig egészségügyi szempontból biztosnak és előnyösnek tartottunk – vagyis, amivel nem csupán súlyvesztés, de a páciensek egészségében bekövetkező pozitív változás is elérhető.”

Termékajánló:

Infravörös testzsírelemző mérleg, BFS 103

Infravörös testzsírelemző mérleg, BFS 103

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők