Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A terhességi hízás befolyásolja a születendő baba súlyát

Témakörök:

Egy okkal több, hogy terhességünk alatt se váljunk túlsúlyosakká: minél többet gyarapszik ugyanis a kismama terhessége során, annál nagyobb súllyal fog újszülöttje is világra jönni.

A magasabb születési súly megnöveli a felnőttkori túlsúly valószínűségét, ami számos betegség forrása. "A Lancet augusztusi számából kiderült, hogy a magas születési súly megnöveli a későbbi túlsúly valószínűségét, a túlzott terhesség alatti súlygyarapodás hosszútávon megnöveli egyes túlsúllyal összefüggő megbetegedések arányát ”-  nyilatkozta Dr. David S. Ludwig Bostonból és Dr. Janet Currie New Yorkból. „A magas születési súly megnöveli a felnőttkori asztma, atópia és a rákos megbetegedések valószínűségét"

A kutatók több mint félmillió terhes nő súlygyarapodását és gyermekeik súlyát elemezték, olyanokét, akiknek egynél több gyermeke született életében, de nem ikerterhességekből. Így próbálták kizárni a genetikai tényezőket, amely az egyik legmeghatározóbb tényező súlyunk szabályzásában. Ezenkívül 1 164 000 időre született gyerek adatait is vizsgálták, akik Michigan és New Jersey államokban születtek 1989 és 2003 között

Azok a nők, akik több mint 24 kilogrammot gyarapodtak terhességük során, kétszer nagyobb valószínűséggel szültek 4 kilónál nehezebb gyermeket, mint azok, akik 8-10 kilogrammot szedtek fel terhességük során. Ugyanakkor minden anyai plusz kilogramm 7,35 gramm súlytöbbletet jelentett az újszülöttnek.

„Minél több amerikai lesz túlsúlyos, annál fontosabbá válik a megelőzés. Úgy tűnik, ez már az anyaméhben el kell kezdődjön” - nyilatkozta Dr. Jennifer Wu New Yorkban dolgozó nőgyógyász. "Az új felmérések azt bizonyítják, hogy a terhesség alatti súlygyarapodás a genetikai tényezőktől függetlenül hatással van a születéskori súlyra. Ezért is nagyon fontos, hogy a nők, különösen terhességük során, egészségesen táplálkozzanak és minél többet sportoljanak. Fontos továbbá hogy a termékeny korú nők el tudják érni és meg tudják tartani az ideális testsúlyukat, különösen terhességük előtt és alatt. Ma már egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítunk a fogamzás előtti egészségi állapotnak, jó lenne, ha a nők normál testsúllyal esnének teherbe" - tette hozzá a doktornő.

Termékajánló:

Infravörös testzsír-analizáló mérleg

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők