Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A vitaminok nem mérséklik a magas vérnyomást

Témakörök:

A C- és az E-vitamin szedése terhes, 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő nőknél nem csökkentette a magas vérnyomás kockázatát, mely állapot preeklampszia néven ismert.

A cukorbeteg nők esetén magas a preeklampszia kockázata – az anya vérnyomása hirtelen megemelkedik a terhesség huszadik hetét követően. Korábbi kutatások szerint az 1-es típusú cukorbetegség kapcsolatba hozható a megnövekedett oxidatív stresszel, és csökken a szervezetben az antioxidánsok szintje. Ezen állapoton vitaminpótlással lehetne javítani.

A brit tanulmány 762 terhes nőre terjedt ki, akik 1-es típusú cukorbetegségben szenvedtek. Véletlenszerűen eldöntötték, hogy közülük 379 nő napi 100 milligramm C-vitamint és 400 egység E-vitamint fogyasztott, a maradék 383 pedig placebót kapott. A kúra a terhesség 8-22. hetében kezdődött, és egészen a szülésig tartott.

A preeclampsia arány 15 százalék volt a vitaminos csoportban, míg 19 százalék a placebóban. Úgy tűnt, a vitaminszedés preeclampsia szempontjából az alacsony antioxidáns szinttel rendelkező nők esetében valamivel mérsékelte a kockázatát, valamint mérsékelte az alacsony születési súly esélyét (6 illetve 10 százalék). A koraszülöttség szintén kevésbé volt jellemző a C-vitamint szedők között.

A Belfasti Egyetem kutatói szerint a vizsgálat szerint a vitaminterápia járhat előnnyel, azonban nem helyettesítheti a személyre szabott kiegészítőket. A 8-22. terhességi héten kezdett vitaminszedés már túl késő , ezért 1-es típusú cukorbetegségben már nem befolyásolhatja a kóros folyamatokat. Vagyis, bár az eredmény még megerősítésre szorul, vitaminhiányos nők esetén a vitaminterápia hatása csak korlátozott.

Dr. Baha M. Sibai, a Cincinnati Egyetem kutatója szerint "a vizsgálatot végzők nem súlyoztak eléggé, így a placebót kapó csoportban lévők kórelőzményében nagyobb arányban szerepelt preeclampsia, vagy krónikus magas vérnyomás. Ráadásul preeclampsia számos okból kifolyólag kialakulhat, ezért egyfajta kezelés nem vezethet eredményre."

A tanulmány a The Lancet online számában olvasható, valamint bemutatták Orlandóban, az Amerikai Diabétesz Társaság tudományos találkozóján.

Termékajánló:

Otthoni vérnyomásmérő, SE-7000

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők