Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A vörösbor csökkenti a tüdőrák kialakulásának esélyeit

Témakörök:

A Kaiser Permanente tudósai szerint a vörösbor magas antioxidáns tartalma révén csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyeit dohányos férfiak esetében. Dr. Chun Chao és kollegái összesen 84 170 45 és 69 év közötti férfi egészségügyi adatait és életviteli szokásait vizsgálták meg a Kaliforniai Férfi Egészségügyi Felmérés keretében. A három éves kutatás során összesen 210 tüdőrákos esettel találkoztak.

A kutatók a sör, a vörös és fehérbor, valamint az égetett szesz fogyasztásának hatásait vizsgálták a tüdőrák kialakulására. Az eredmények szerint minden egyes pohár vörösbor elfogyasztásával (egy hónapra lebontva) mintegy 2 százalékkal csökken a tüdőrák kialakulásának esélye dohányosok esetében.

Az adatok alapján azoknál a dohányos férfiaknál, akik napi egy vagy két pohár vörösbort fogyasztottak, a tüdőrák kialakulásának valószínűsége mintegy 60 százalékkal csökkent a többiekhez képest.

A kutatók az eredmények ismertetése mellett fontosnak tartják azonban kiemelni, hogy a tüdőrák kialakulásának esélyeit még mindig a dohányzás abbahagyásával lehet a leginkább csökkenteni, hiszen a vörösbort fogyasztó dohányosoknak még a csökkent értékek mellett is jóval nagyobb az esélyük a betegség kialakulására, mint a nemdohányzóknak.

A vörösborról régóta közismert, hogy igen magas az antioxidáns tartalma elsősorban a szőlő héjából és magjából származó reszveratrolnak köszönhetően.

Termékajánló:

Citrusprés, MZ-71

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők