Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A Wii segít a felépülésben

Témakörök:

A virtuális Wii-technológia segíthet a szélütéses (stroke-os) betegek motoros funkcióinak visszaállításában – állítja az Amerikai Stroke Szövetség Nemzetközi Konferenciáján bemutatott poszter.

A tanulmány szerint a virtuális játékok megfelelő és biztonságos stratégiát jelentenek a stroke-ot követő motoros funkciók javításában. A cikk vezető szerzője Dr. Gustavo Saposnik, a Torontói Egyetemhez tartozó St. Michael Kórházban lévő Stroke Kimenetelét Vizsgáló Munkacsoport igazgatója. A tanulmány a stroke-ot túlélő betegek finom izommunkáját, illetve a nagy izmok működését vizsgálta.

A húsz beteg mindegyike enyhe keringés-kieséses, vagy vérzéses stroke-on esett át, véletlenszerűen választották ki, milyen játékokat játszhatnak (pl. kártyajáték, Dzsenga, egyéb ügyességi játékok, illetve Wii-tenisz, Wi Cooking Mama – mely szimulálja a főzés mozdulatsorát). A Nintendo Wii egy videojáték, melynek során egy vezeték nélküli távirányítót használ a játékos. Mindkét csoport két hónappal a stroke-ot követően legalább nyolc alkalommal, 60 perces gyakorlaton vett részt. A Wii-csoport teljes gyakorlatideje 364, a másik csoporté 388 perc volt.

„A virtuális valóság szépsége, hogy ismétlődő, magas intenzitást igénylő, és specifikus tevékenységekre serkent, mely speciális neuronokat („tükör neuronrendszer”) aktivál, ez a rendszer az agykéreg újraszerveződésében vesz részt” – magyarázta Saposnik. A kutatók a Wii-t használó csoportnál jelentős, és kiterjedt motoros javulást tapasztaltak. Azonban, véleményük szerint, még korai lenne általánosítani, a vizsgálatot nagyobb esetszámmal kell megismételni.

Termékajánló:

Wii Sports Pack

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők