Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

A zöldség-gyümölcs csökkenti a fertőzéseket

Témakörök:

A Bostoni Egyetem Orvosi Karának kutatói egy várandós nőkön elvégzett vizsgálatból megállapították, hogy napi legalább hét adag zöldség vagy gyümölcs elfogyasztása mérsékelten csökkentette a felső légúti fertőzések előfordulását.

A felső légúti fertőzések körébe tartozik a közönséges nátha és az arcüregek gyulladása is, ezek esetenként az alsó légutak problémáihoz, például asztmához vagy tüdőgyulladáshoz vezethetnek. A közönséges nátha rendszerint szövődménymentesen zajlik, azonban megelőzése mégis fontos, mivel ez az iskolából és munkából történő hiányzások leggyakoribb oka. Az egészséges ételek, különösen a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása erősíti az immunrendszert.

A kutatók több, mint 1000 kismamát vontak be vizsgálatukba és azt találták, hogy a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztóknál 26 százalékkal ritkábban fordult elő felső légúti fertőzés, mint a legkevesebbet fogyasztóknál, ez a hatás azonban csak akkor állt fenn, ha valaki zöldségeket és gyümölcsöket is fogyasztott. A kismamáknak eddig azt tanácsolták, hogy legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt fogyasszanak naponta, a felső légúti fertőzések elkerüléséhez azonban nagyobb mennyiség, 6,71 adag szükséges.

„A kismamáknak több zöldségre és gyümölcsre van szükségük, mint egyébként, mivel szervezetük jobban le van terhelve” – mondta el Martha M. Werler, a Bostoni Egyetem Sloane Epidemiológiai Központjának professzora, a tanulmány vezető szerzője.

A cikk a Public Health Nutrition folyóirat online kiadásában olvasható.

Termékajánló:

Gyümölcscentrifuga, HR 1851

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők