Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Alvászavarok okai és megoldásai

Témakörök:

Tudta, hogy minden 3. embernek az élete során legalább egyszer meg kell küzdenie a kóros alvászavar okozta problémákkal? A MedicalScan idén októberben végzett felmérése szerint az alvásproblémákkal küzdők 56 százaléka nem fordul orvoshoz problémájával. Vajon elérhetetlen álom-e a pihentető alvás és friss ébredés?

Az alvás életünk nélkülözhetetlen része. Életünk nagyjából egyharmadát (75 éves átlagéletkort véve alapul 25 évet) töltünk alvással, ami elengedhetetlen testünk és lelkünk feltöltődéséhez, megújulásához, és ahhoz, hogy másnap kipihenten ébredve, frissen folytathassuk mindennapjainkat. Mégis, a MedicalScan idén októberben végzett felmérése1 szerint az alvásproblémákkal küzdők – minden harmadik felnőtt – 56 százaléka nem fordul orvoshoz problémájával. Vajon miért?

Egyrészt azért, mert hajlamosak vagyunk a problémát bagatellizálni, azt gondoljuk, hogy ez nem olyan súlyos panasz, amivel orvoshoz kellene fordulni. Dacára annak, hogy a rendszeresen álmatlanul töltött éjszakák bizony a nappalainkra is rányomják bélyegüket: nem tudunk megfelelően teljesíteni, figyelni, romlik a memóriánk, munkahelyi teljesítményünk. A kialvatlanság ingerlékennyé, türelmetlenné tesz, és hatással van a hangulatunkra, így kihathat baráti és párkapcsolatainkra, családi életünkre is. Mindezeken túl, hosszú távon a kezeletlen álmatlanság testi egészségünkre is káros hatással van: gyengítheti az immunrendszert (a szervezet ellenálló-képességét), szerepe lehet az elhízás, a cukorbetegség és a szív-érrendszeri panaszok kialakulásában. Az alvás hiánya tehát nem csak éjszakai kellemetlenség, hanem kihat nappali tevékenységeinkre, egész életünkre. Ezért is fontos, hogy alvásproblémáinkkal forduljunk háziorvosunkhoz.

Az álmatlanságban szenvedők azért sem fordulnak orvoshoz, mert nem szeretnének gyógyszert szedni, félnek azok mellékhatásaitól. Mindez érthető is annak ismeretében, hogy a hagyományos altatók általában biztosítják ugyan a kellő mennyiségű alvást, hatásuk azonban gyakran másnap is érződik: nappal is álmosságot (tompaságot) okozhatnak, ronthatják az emlékezetet, tompíthatják az autóvezetéshez elengedhetetlen reflexeket, és a koncentrációt. Tartós szedésük hozzászokást, illetve függőséget okozhat, a kezelés abbahagyásakor pedig megvonásos tünetek léphetnek fel. Létezik azonban már olyan készítmény is, amellyel a hagyományos altatók hátrányait kiküszöbölve érhetünk el nyugodt éjszakai pihenést, és friss ébredést.

A szervezetünkben természetesen jelenlévő melatonin fontos szerepet játszik az úgynevezett cirkadián ritmusok, így az alvás-ébrenlét ritmus szabályozásában is. A melatonin a szervezet számára tulajdonképpen a sötétséget és egyben az alvás idejének eljövetelét jelzi: este (sötétben) kezd termelődni, szintje az éjszaka közepén a legmagasabb, majd a reggeli felébredésig lassan lecsökken – így biztosítja a pihentető alvást egész éjszaka.

Az életkor előrehaladtával a melatonin termelődése általában csökken, miközben az álmatlanság gyakoribbá válik. Ez az összefüggés vezetett ahhoz a feltételezéshez, hogy a „melatoninpótlás” segíthet a cirkadián ritmus helyreállításában, az álmatlanság kezelésében. Az emberi szervezetben a melatonin azonban egész éjszaka termelődik, ezért a megfelelő idejű alvás biztosításához olyan készítményre van szükség, ami ezt az egész éjszakán át tartó hatást képes biztosítani. Ezidáig erre azért nem volt lehetőség, mert a melatonin gyorsan lebomlik (felezési ideje alig több mint fél óra), vagyis szokásos tablettában este bevéve a gyógyszer gyorsan kiürül a szervezetből, ezért nem tudja egész éjszakára biztosítani a természetesnek megfelelő melatoninszintet. Ma már viszont Magyarországon is létezik olyan gyógyszerforma, amely egész éjszakán át biztosítja az alváshoz szükséges melatoninszintet.

Dr. Szádóczky Erika, pszichiáter erről így nyilatkozik: „Köztudott, az hogy frissen ébredünk-e nem feltétlen függ az alvás mennyiségétől, alvásidő igényünk nagyon eltérő. Hányszor fordul elő azonban, hogy akár elegendő idejű alvás után is fáradtan ébredünk? Az alvás minősége ugyanis az, ami meghatározza a reggeli éberséget, frissességet, a másnapi teljesítőképességet, végső soron az életminőséget. Az alvás természetes folyamatain át ható gyógyszerrel nemcsak a megfelelő alvásmennyiség biztosítható, hanem az alvásminőség is javítható. A cirkadián alvás-ébrenlét helyreállítása pihentető alvást biztosít, így reggel frissen, kipihenten ébredünk, ugyanakkor a hagyományos altatók okozta kedvezőtlen nappali utóhatásokkal sem kell számolnunk.”

„A melatonin termelődése a korral csökken, de már van lehetőség ennek gyógyszeres pótlására, függőség kialakulása nélkül. A melatonin az alvás természetes folyamataira hatva fejti ki hatását. A hagyományos altatókkal szemben a melatonin az alvás természetes szabályozója, amelynek szedése mellett nem kell tartanunk a másnapi tompaságtól, illetve abbahagyása nem okoz megvonási tüneteket' - mondja Purebl György, a SOTE Magatartástudományi Intézetének egyetemi adjunktusa.

Termékajánló:

Horkolásfigyelő, 10027

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők