Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Antibiotikum a rovarok agyában

Témakörök:

A csótányok nem annyira veszélyesek az egészségre, mint amilyen kiváló forrásai lehetnek az antibiotikumoknak. Egy sáskák és csótányok agyát vizsgáló tanulmány olyan vegyületeket fedezett fel, melyek képesek elpusztítani az MRSA-hoz hasonló kórokozókat.

A tudósok azt remélik, hogy új, nagy hatékonyságú fegyver kerülhet így a kezükbe az antibiotikum-arzenál bővítésére, melyekkel hatásosan kezelhetik a súlyos bakteriális fertőzéseket. A kutatásról az Általános Mikrobiológiai Társaság eves ülésén számoltak be.

A kutatók kilenc különböző vegyületet fedeztek fel a sáskák és csótányok agyában, melyek mind rendelkeznek olyan erős baktériumölő hatással, hogy akár 90 százalékos hatékonysággal is képesek elpusztítani az emberi sejteket károsító, meticillin-rezisztens Staphylococcus Aureus (MRSA) baktériumokat.

A csótányok híresek a szívósságukról, és arról, hogy tisztátalan környezetben élik leginkább világukat. Simon Lee a Nottinghami Egyetemről készítette el a tanulmányt. Elmondása szerint azért képesek a koszban, fertőző környezetben megmaradni, mert az agyuk tartalmazza ezeket az anyagokat. "Kell, hogy legyen valamilyen védekezőeszközük a mikoorganizmusok ellen. Úgy véljük, az idegrendszerüknek állandó védelem alatt kell állnia, mert ha az megbetegszik, a rovar elpusztul. A perifériás rendszerük azonban megsérülhet, attól még életben maradnak.” – nyilatkozta a BBC Newsnak.

A kutató reményei szerint a vegyületeket olyan fertőzéseknél is fel lehet használni, melyek több gyógyszernek is ellenállnak, mint például az E. Coli és az MRSA, melyeket egyre nehezebb kezelni a legerősebb antibiotikumokkal is. “A 90 százalékos hatás nagyon magas. Higítottam az anyagot, így csak egész keveset használtam fel belőle. A hagyományos antibiotikumok csak csökkentik a baktériumok számát, a maradékkal az immunrendszernek kell megbirkóznia. Nagyon ígéretes ezért ez az anyag, mely igen hatékony még alacsony dózisban is.” – mondta el a BBC Newsnak.

Egy év kell még ahhoz, hogy teszteljék a vegyület biztonságosságát és hatékonyságát, mielőtt a belőle készült gyógyszereket piacra dobják.

Termékajánló:

Sporométer penész teszt

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők