Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Asztma - családban marad

Témakörök:

Az USA Járványügyi és Betegségellenőrzési Központjának kutatói szerint ha valakinek a családjában már előfordult az asztma, felnőttként a betegség kialakulásának rizikója hatszoros az átlagos lakossághoz képest.

A kutatók ezerötszáz 20 év feletti felnőttet soroltak be három csoportba az asztma csaldádon belüli előfordulása alapján. A résztvevők 85 százaléka bizonyult átlagos rizikójúnak, 13 százalékuk került a mérsékelt, míg 2 százalékuk a magas rizikójú csoportba. Az első csoportban az asztma előfordulása 9,4 százalék, a másodikban 20,4 százalék, míg a harmadikban 37,6 százalék volt, ami azt jelenti, hogy a mérsékelt rizikójú csoport 2,4-szer, a magas rizikójú csoport tagjai 4,8-szer nagyobb eséllyel lesznek betegek, mint az átlagos kockázatú csoport tagjai.

A számok a többi kockázati tényező – fekete bőr, elhízás, alacsony jövedelem, dohányzás, vagy passzív dohányzás, testmozgás hiánya – figyelembevételével sem változtak. Az asztma családon belüli előfordulása a betegség első tüneteinek megjelenését is előrehozta: míg az első csoportban átlagosan 22 éves korban alakult ki a betegség, a másodikban már 19, a harmadikban már 17 éves korban jelentkeztek az első panaszok. Tiebin Liu és munkatársai a májusi Genetics in Medicine-ben publikálták eredményeiket.

Termékajánló:

Aromaterápiás hidegpárásító, Air-O-Swiss 2051

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal