Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5a3ba975a913a.jpeg

Az alacsony folsav és a halláskárosodás

Témakörök: Diéta, fitness Kutatás Érdekesség

Egy új tanulmány szerint, a folsav alacsony szérumszintje összefügg az időskori halláscsökkenéssel, amely főleg a magas frekvenciájú hangok esetében jelentkezik.

A halláscsökkenés az egész világra kiterjedő egészségügyi probléma, amely csupán az amerikaiak közül több mint 28 000 hatvan és hetvennégy év közötti embert érint. Annak ellenére azonban, hogy ilyen gyakori a jelenség, a valódi oka máig ismeretlen.

A mostani tanulmány, amelynek szerzője Akeem Olawale Lasisi arra enged következtetni, hogy a folsav alacsony szérumszintje összefüggésben lehet ezzel a problémával. A vizsgálatban 126 hatvan év feletti nigériai férfi és nő vett részt, akiknek semmilyen ismert egészségügyi gondjuk nem volt. A tanulmány kizárta azokat, akiknek a kórtörténetében előfordult cukorbetegség, stroke, magas vérnyomás, bármilyen fülbetegség, fülfertőzés vagy zajérzékenység és olyan ototoxikus gyógyszerekre való érzékenység, mint amilyenek az aminoglikozidok, az antibiotikumok és a diuretikumok.

A vizsgálat legfontosabb felfedezése az, hogy a folsav alacsony szérumszintje szorosan összefügg a magas frekvenciájú hangok terén jelentkező időskori halláscsökkenéssel. Emellett a kutatók megállapították, hogy a fejletlenebb egészségügyi rendszerrel ellátott nemzetek lakosainál, mint amilyen a tanulmányban szereplő ország is, viszonylag alacsony a vitaminfogyasztás, ami a tanulmány szerzője szerint további kutatásokat tesz szükségessé azzal kapcsolatban, vajon mi lehet a vitaminok szerepe a hallásműködés terén, főleg a fejlődő országokban, ahol az alultápláltság gyakori jelenség.

 

Forrás: MediPress

 

 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők