Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az alkohol a magzat agyát károsítja

Témakörök:

A terhesség alatti alkoholfogyasztás károsíthatja a fehérállományt a magzat homlok- és haléntéklebenyében, amelyek fontos szerepet játszanak a cselekvések végrehajtásában és a vizuális feldolgozásban.

„Az agyi fehérállományt idegkötegek alkotják, amelyek az agy területei között továbbítják az információt” – magyarázta Susanna L. Fryer, a San Diego Állami Egyetem Öröklött Viselkedészavarok Központjának kutatója. „A fehérállomány épsége szükséges a hatékony megismeréshez. Így a felfedezés, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás összefügg a magzat fehérállományának károsodásával, segíthet megérteni a magzati alkohol szindrómával kapcsolatos kognitív és magatartásbeli problémákat.”

Fryer és munkatársai egy speciális MRI készülékkel vizsgálta 27, 8 és 18 év közötti gyermek agyának fehérállományát, 15 résztvevő anyja sokat ivott a terhesség során. Náluk a vizsgálat az idegrostok károsodását mutatta ki, míg az agy mérete nem mutatott számottevő eltérést. Fryer elmondta, hogy hasonló agykárosodások és magatartásbeli problémák jöhetnek létre terhesség alatti alkoholfogyasztás miatt, függetlenül attól, kialakulnak-e a jellegzetes külső jegyek (arcdeformitások, növekedésbeli elmaradás).

Termékajánló:

Safe Delux alkoholdetektor

Forrás: MediPress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával