Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az anya és gyermek kapcsolatának jelentősége a dackorszakban

Témakörök:

A nevelési szakirodalom tele van a dackorszakról szóló történetekkel. A Child Development magazinban megjelent új tanulmány szerint az anya és dackorszakban levő gyermeke kapcsolatától függ a konfliktus minősége, de a gyakorisága nem.

A Lehigh Egyetem és a California-Davis Egyetem kutatói 60 anyát és gyermekét toborozták össze a helyi lapok hirdetéseinek segítségével, majd két szakaszban figyelték meg őket. 50 percet töltöttek el 30 hónapos gyermekükkel a laboratóriumban, majd 36 hónapos korukban 90 percig az otthonukban figyelték meg őket. A kutatók megvizsgálták az összes konfliktust, és a végkifejletet: kompromisszumot, igazságtevést vagy elmérgesedést, és azt is, hogy megoldódott-e a probléma.

Az anyák adtak információt a gyermekek temperamentumáról és a kapcsolatuk jellegéről, ill. az anyával szembeni bizalmuk fokáról. A megfigyelés időtartama alatt gyakran adódott konfliktus (óránként kb. 20 alkalommal), váltakozó gyakorisággal és intenzitással. A gyermekek temperamentumát kapcsolatba hozták a konfliktus gyakoriságával és intenzitásával. A túlzottan aktív és viselkedészavaros gyerekek gyakrabban kerültek összetűzésbe anyjukkal.

Az aktívabb gyerekek, és azok, akik gyakran találkoztak negatív érzelmekkel, kevésbé építő jellegű konfliktusba keveredtek. A kapcsolat biztonságérzetét nem hozták összefüggésbe a konfliktus gyakoriságával, a minőségével viszont igen. A biztonságérzetet adó kapcsolatban élő anya és gyermeke a köztük felmerülő nézeteltérést konstruktív módon oldották meg.

Összességében elmondható, hogy az anya-gyermek kapcsolat és a gyermek személyisége is meghatározza a konfliktusok természetét. A nehéz természetű gyerekeknek gyakrabban van konfliktusuk anyjukkal, ráadásul kevéssé építő jellegűek - állítja Deborah Laible, a Lehigh Egyetem pszichológusa, a cikk fő szerzője.  A biztonságos kapcsolatokban a szülő és gyermek egyaránt törekszik a harmónia megtartására.  

Forrás: www.medipress.hu

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők