Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az anyatej védi a bélrendszert

Témakörök:

A Londoni Egyetem kutatói felfedezték, hogy az emberi anyatej egyik összetevője megóvja az újszülöttek érzékeny bélrendszerét és helyreállítja annak sérüléseit.

A pankreatikus szekretoros tripszin inhibitor vagy PSTI nevű enzim legnagyobb mennyiségben a colostrumban, a szülés utáni első napokban termelődött tejben fordul elő.

A kutatók bizonyos mennyiségben minden vizsgált anyatej-mintában megtalálták, de a tápszerekben nincs jelen. A kutatók laboratóriumi körülmények között vizsgálták a PSTI hatását emberi bélhámsejtekre. Azt találták, hogy károsodás esetén a PSTI által stimulált sejtek a sérülés helyére vándorolnak természetes "tapaszt" képezve ott. Emellett a PSTI a további károsodást is meggátolhatja azáltal, hogy leállítja a bélhámsejtek önmegsemmisítő folyamatait. Mindezen hatások révén a károsodás mértékét 75%-kal tudja csökkenteni. 

Ray Playford professzor, a kutatás vezetője így fogalmazott: "A kutatásunk jelentősége abban áll, hogy kimutattuk, az anyatej egyik összetevője megóvja a csecsemők bélhámját és helyreállítja annak sérüléseit, készen állva a bevitt ételek és italok támadásai ellen. Ez még inkább megerősíti az anyatejes táplálás fontosságát, különösen az élet első napjaiban."

Termékajánló:

Bébiétel melegítő, 071554

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők