Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az apnoé megnövelheti a szívbetegség kockázatát

Témakörök:

A horkolással és légzési zavarokkal járó alvási apnoé nem pusztán kellemetlen, hanem egy friss tanulmány szerint összefüggésben állhat a szívelégtelenség és a szívbetegségek megnövekedett kockázatával középkorú és idős férfiakban.

A vizsgálat ugyanakkor nem mutatott kapcsolatot az alvási apnoé és a szívkoszorúér betegség között nők illetve 70 éven felüli férfiak esetében.

„A lényeg az, hogy rengeteg alvási apnoé esetet nem diagnosztizálnak, és hogy a férfiak esetében összefüggésben áll a szívkoszorúér betegség és a szívelégtelenség kialakulásával” – állítja Dr. Daniel Gottlieb, a Bostoni Orvostudományi Egyetem professzora.

A Circulation folyóirat július 12-i számában megjelent tanulmányból az is kiderül, hogy az alvási apnoéban szenvedő betegek éjszaka légszomjjal küszködve felriadnak, és gyakran tapasztalják a vérnyomás emelkedését előidéző adrenalin szintjének megugrását. Általában azonnal visszaalszanak, és nincsenek is tudatában a történteknek. A felriadások azonban akár óránként 30 alkalommal is megismétlődhetnek, ami megfosztja a beteget a létfontosságú oxigéntől és a nyugodt alvástól.

A tanulmány arra világít rá, hogy a súlyos alvási apnoéban szenvedő 40 és 70 év közötti férfiak esetében 68 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség, és 58 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkezik szívelégtelenség, mint azokban, akik nem tapasztalják a rendellenességet. Az alvási apnoé súlyosságának fokozódását az elhízással, a magas vérnyomással, a cukorbetegséggel, amelyek a szívbetegségek közismert kockázati tényezői is.

Dr. Jordan S. Josephson a New York-i Lenox Hill kórház alvási apnoé szakértője a következőképpen foglalta össze a kutatás eredményeit: „Az a tanulság, hogy ha valaki tudja, hogy horkol vagy alvási apnoéban szenved, vagy valaki tájékoztatja erről, szakorvoshoz kell fordulnia, hogy megfelelő diagnózist készítsenek, ami elengedhetetlen a megfelelő kezelés megkezdéséhez.”

Termékajánló:

Horkolásfigyelő készülék

Forrás: Medipress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával