Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

5bcb3ffeabbde.jpg

Az egészség-műveltségünkön javítani kell

Témakörök: Életmód, táplálkozás Kutatás Érdekesség


A Hungaropharma folytatja a tavaly elindított Mérföldkő sorozatot, azzal a céllal, hogy a hétköznapokban jól használható, hatékony eszközt adjon a gyógyszerészek és a gyógyszertárba betérők kezébe, ami segíti a beteg-gyógyszerész együttműködést.

A Hungaropharma két évvel ezelőtt indította el Mérföldkövek elnevezésű programját azzal a céllal, hogy gyógyszertárak és szakmai partnerek segítségével fontos népegészségügyi problémák megoldását segítse. Ebben az évben a tavalyihoz hasonlóan a program középpontjában a demencia, a demenciával élők támogatása, valamint  a gyógyszerek helyes alkalmazása áll. A programot egy hatállomásos országos roadshow keretében mutatta be a vállalat a támogató szakmai szervezetekkel együtt a gyógyszerészeknek.
A demenciával kapcsolatos tájékoztatóanyag (Demencia a családban: Elfelejtettem?), valamint az 5xM Gyógyszereim gyógyszerszedési tájékoztató anyag egy pilot program keretében 2018 októberétől egy éven keresztül érhető el az Alma, a Gyöngy, valamint a Magyar Gyógyszerészi Kamara által delegált, gyógyszertárakban.
A demenciával élők, hozzátartozóinak szóló támogató kiadványt, a Magyar Katolikus Szeretetszolgálat és a Szociális Klaszter készítette és a Hungaropharma támogatásával 40 000 rászorulónak tudják eljuttatni a magyar gyógyszerészek.

 A gyógyszerek helyes alkalmazását támogató adherencia program lakossági anyagainak megalkotója a Semelweis Egyetem a Hungaropharmával szoros együttmködésben, szakmai partnerei pedig a Magyar Gyógyszerészi Kamara, valamint a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság. A program megalkotóinak reménye az, hogy a tesztidőszak eredményeit, tapasztalatait felhasználva, a jövőben az egy országos programmá állhat össze.

Egy 2015-ös* reprezentatív nemzetközi egészségügyi kutatás eredményei azt mutatták, hogy Magyarországon minden második embernek elégtelen vagy problémás az egészség-műveltsége. Ráadásul az emberek többsége nem is mer kérdezni az orvosnál vagy a patikában abban az esetben, ha nem világos számára a kezelés.
„A Hungaropharma tevékenysége túlmutat a gyógyszer-nagykereskedelmen, köszönhetően piacvezető pozíciójának és az általa tulajdonolt tagvállalatok szerteágazó tevékenységének. Mivel szakmai kérdésekben mindig a széles látókörű, korszerű megoldásokra törekszünk, szorosan együttműködünk a szakmai partnerekkel. A Hungaropharma akkor lehet sikeres, ha a partnerei elégedettek, mert látják, hogy a munkájuknak megvan az eredménye. A betegegyüttműködés erősödése nemcsak a gyógyszerészek és a betegek érdeke, hanem a biztosítóé is. Ez Magyarországon is fontos, hiszen a nem beszedett gyógyszerre vagy a rosszul beszedett gyógyszerre kifizetett támogatás a legnagyobb pazarlás” – mondta el Dr. Feller Antal, a Hungaropharma Zrt. vezérigazgatója.

Egy a Semmelweis Egyetem gyógyszerészei által végzett, nem reprezentatív kutatás szerint a válaszadók 30 százaléka elismerte, hogy nem megfelelően szedi be a gyógyszereit, mert elfeledkezik róla, de az is előfordult, hogy mivel jobban lett, úgy gondolta, árt, ha folytatja a terápiát. Szakemberek szerint ennek okai a tájékozatlanságra, a gyógyszerekkel kapcsolatos tévhitekre, és a bizalmatlanságra vezethetőek vissza.
 
Számos kutatás igazolta már, hogy a be nem vett gyógyszerek miatt a betegek még betegebbek lesznek, így a gyógyítás költségei megnőnek, mert az időközben kialakult szövődményeket is kezelni kell. Ez különösen igaz a cukorbetegség, a magas koleszterin, a magas vérnyomás- és a szívbetegségek esetén.
A Mérföldkövek program egyik fontos célja éppen ezért az, hogy elősegítse a párbeszédet a betegek és az egészségügy között, ezzel pedig növelje a terápiás hűséget (adherencia) és a kezelések hatékonyságát.

* A Health Literacy Survey EU kutatás folytatásaként (HLS-EU Consortium – hosted by the Maastricht University), a Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. által 2015. május–júniusában országos 1008 fős reprezentatív mintán végzett kutatás, melynek magyar megvalósítását az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) tette lehetővé.
 
 
Forrás: Hungaropharma

Fotó: Pixabay
 

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal