Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az egészségkárosodott ember nem haszontalan

Témakörök:

Jelentős szemléleti változások szükségesek ahhoz, hogy minden érientett tudomásul vegye, hogy az egészségkárosodott ember kellő figyelemmel nem eltartottja, hanem aktív részese lehet a társadalomnak - véli Juhász Ferenc az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézet főigazgatója.

A hosszú múltra visszatekintő intézet sokrétű tevékenységei közül kiemelkedik a megváltozott munkaképesség vizsgálata, mely az emberi sorsokról és ezzel együtt egy-egy fő esetében 10-15 millió forint sorsáról is dönt.

Az Országos Rehabilitációs és Szociális Szakértői Intézetben járt hírügynökségünk, ahol Juhász Ferenc főigazgató beszélt a hosszú múltra visszatekintő intézetről és annak bővülő tevékenységéről. A több évtizedre visszatekintő szervezet 2007-től a Szociális és Munkaügyi Minisztérium felügyelete alatt látja el munkáját, melybe a rehabilitáció és a szociális szakértés éppen úgy beletartozik, mint a megváltozott munkaképesség vizsgálata.

Az utóbbiról szólva évi mintegy 210.000 vizsgálat dönt emberi sorsokról és ezzel együtt egy-egy fő esetében 10-15 millió forint sorsáról is. Jelentős szemléleti változások szükségesek ahhoz, hogy az orvostól a politikusokig, és főként a munkaadók tudomásul vegyék, hogy az egészségkárosodott ember nem haszontalan ember, kellő figyelemmel nem eltartottja, hanem aktív részese lehet a társadalomnak.

Kérdésünkre a főigazgató elmondta, hogy a szív- és érrendszeri betegségek, a daganatos és pszichiátriai megbetegedések állnak a hazai betegségek élvonalában. A jövő nagy problémája lesz a pszichiátriai és hangulati betegségek várható növekedése. Erre jelenleg sem az egészségügy, sem a társadalom nincs felkészülve.

Az Intézet a maga lehetőségeivel az említettekre igyekszik szakértőivel felkészülni. Nincs könnyű dolguk, mert jól felkészült szakértőt bevonni munkájukba nem könnyű, ugyanis a szakmai és emberi követelmények ezen a területen rendkívül magasak, a munka ellenértéke viszont ezekkel nincsen szinkronban. A szakértői tevékenység elismertsége, presztízse alacsony, mindezek miatt az intézet szakember hiánnyal küzd.

A teljes interjú megtekinthető az Orient Press oldalán.

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők