Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az éjszakai légzészavarok okai

Témakörök:

Az allergiás rhinitis úgy tűnik nincs összefüggésben a horkolással és a nappali álmossággal, az elzáródott légutak azonban hozzájárulhatnak mindkettő kialakulásához, függetlenül attól, hogy az illető allergiás vagy nem - állítják japán kutatók.

Az orr- és arcüregi betegségek egyik legtöbb problémát okozó tünete az orrdugulás. "A tartós orrdugulással küzdő betegek gyakran szenvednek fejfájástól, szomjúságtól, koncentrációzavaroktól, ami komolyan kihat napi és szociális tevékenységeikre - írják a kutatók - Az allergiás rhinitises betegek egyre növekvő száma ezért nemcsak egészségügyi, de társadalmi problémát is jelenthet."

Hogy feltárják az orrdugulás, a horkolás, valamint a folyamatos nappali fáradtság kapcsolatát allergiásoknál és nem allergiásoknál egyaránt, Dr. Nobuaki Hiraki és kollegái 1459 önkéntest vizsgáltak meg.

A résztvevőket négy csoportra osztották: allergiában és orrdugulásban szenvedőkre, orrdugulásban szenvedő nem allergiásokra, allergiásokra, akiknél nem alakult ki orrdugulás, valamint egészségesekre, akik kontrollcsoportként szolgáltak. Az eredmények szerint az orrdugulásban szenvedők minden esetben hajlamosabbak voltak a horkolásra és a nappali álmosságra, függetlenül attól, hogy allergiások voltak, vagy sem.

"Bár az orrdugulás nem életveszélyes betegség, jelentősen megkeserítheti az ember életét. Ezért is fontos, hogy különböző terápiás módszerekkel próbáljuk megszűntetni, így ugyanis javíthatunk az alvásminőségen, valamint a betegek általános kedélyállapotán" - írják a kutatók.

Termékajánló:

Horkolásfigyelő készülék

Forrás: MediPress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával