Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az étvágycsökkentő tabletta hatásmechanizmusa

Témakörök:

Az étvágycsökkentő gyógyszerek hatására sokkal kevésbé látjuk finomnak és kívánatosnak az ételeket – derül ki a Cambridge Egyetem legfrissebb kutatási eredményeiből.

Paul Fletcher professzor és munkatársai arra jutottak, hogy az étvágycsökkentő gyógyszerek az agynak két olyan területét – a hypotalamust és az amygdalát – nyomják el, amelyek felelősek az ízek élvezetéért.

Az eredményt azok az MRI vizsgálatok is igazolják, amelyeket olyan résztvevőkön végeztek el, akik ilyen gyógyszert szedtek. Minél inkább csökkent az agy említett területeinek aktivitása, a páciens annál kevesebbet evett – tehát annál több súlyt is vesztett.

Ezek az eredmények segítenek bennünket abban, hogy megértsük, hogyan működnek az étvágycsökkentő gyógyszerek, és ezáltal abban is, hogy segítsünk az embereknek a fogyásban.” – nyilatkozta Ed Bullmore, az egyetem egyik professzora. „Azonkívül arra is emlékeztetnek, hogy az elhízás leggyakoribb oka a nyugati társadalmakban az, hogy túl sokat eszünk. Az evés élvezetét és a jóllakottságérzést pedig az agyban lejátszódó folyamatok irányítják.” – teszi hozzá.

Az eredmények a Journal of Neuroscience című folyóiratban jelentek meg.

Testelemző mérleg

Forrás: medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők