Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az ösztrogén javítja a koraszülöttek légzését

Témakörök:

Az ösztrogén új posztnatális terápiaként javíthatja a koraszülöttek tüdőfunkcióját és egyéb működésüket – derül kis a Texas Egyetem Southwestern Orvosi Központ kutatóinak állatkísérleteiből.

„Érdekes, hogy pont egy olyan hormon tűnik előnyösnek újszülött korukban, amelyet egyébként az idősebb nők egészségének optimalizálására alkalmaznak.” – közölte Dr. Philip Shaul, gyermekgyógyász professzor, a vizsgálat egyik vezetője.

A vizsgálat eredményeiről az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című lap számolt be. A kutatást a Southwestern Alapítvány emberszabású majmokat kutató orvosbiológiai központjában végezték San Antonioban, az Egészségügy Nemzeti Intézeteinek (NIH) a bronchopulmonális diszplázia (BPD) okait és kezelését vizsgáló konzorciumának támogatásával. A BPD a koraszülöttek súlyos elsődleges szövődménye, amely az éretlen tüdőben fejlődik ki a ventilláció és az oxigén hatására.

A magzati és az újszülöttek tüdejében fontos az elegendő nitrogén-oxid termelődése a tüdő kifejlődéséhez és megfelelő működéséhez. A terhesség vége felé a placenta nagy mennyiségű ösztrogént termel, amely bekerül a magzati keringésbe. A terhesség alatt is megnő a hormon szintje. Korábbi vizsgálatok kimutatták sejttenyészetekből, hogy az ösztrogén aktiválja a tüdősejtek nitrogén-oxid szintetázt (a nitrogén-oxidot előállító enzimet) kódoló génjeit. Ez a kutatás azt sugallta, hogy a hormon segítségével ugyanilyen hatást lehet kiváltani a tüdőből is. A koraszülött csecsemőket – évente közel 50 000 születik Amerikában – nem éri ez az ösztrogén hatás a magzatban, és következményképp légzési nehézségeik lesznek a nitrogén-oxid hiánya miatt.

Dr. Shaul és munkatársai felfedezték, hogy az éretlen emberszabású majmoknak adott ösztrogénnel számos dolgot érhetnek el.

Először is, a kezelt állatokban nagyobb volt a nitrogén-oxid szintetáz mennyisége a tüdőben, amely jelentősen jobb tüdőfunkciót eredményezett, és szignifikánsan csökkentette a légzéstámogatás szükségét. Dr. Shaul szerint ez fontos lépést jelent a BPD kialakulásának csökkentésében. Emellett csökkentette a koraszülöttekben jellemző magas vérnyomást is.

Az ösztrogén hatására bezáródott a ductus arteriosus, amely a tüdőartériát és az aortát összekötő sönt a magzati életben, amely lehetővé teszi, hogy a véráramlás kikerülhesse a magzat folyadékkal teli tüdejét. A megfelelő időben születő normál újszülötteknél a ductus arteriosus magától bezáródik a légzés elindulásakor. A koraszülötteknél azonban gyakran nem záródik be, amely aztán később ronthatja a tüdő és a szív működését.

„Egyetlen terápiás beavatkozással számos előnyre tettünk szert a tüdőben és a keringésben.” – közölte Dr. Shaul. „A BPD-t és a koraszülöttek egyéb kórképeit megelőző, ösztrogén-alapú terápiákat tovább kellene fejleszteni, és azt reméljük, hogy a közeljövőben megkezdődhetnek a klinikai tesztelések is.”

Dr. Shaul szerint további kutatásokra is szükség van az ösztrogén más, tüdőt érintő potenciális célpontjainak kiértékeléséhez a nitrogén-oxid szintetázon kívül, és a posztnatális ösztrogén kezelésnek más szerveket érintő lehetséges hatásainak kivizsgálására, beleértve a gyermekek nemi szerveinek egészségét is.

Termékajánló:

Apnoe Alarm légzésfigyelő

Forrás: MediPress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

INGERTERÁPIA ÉS FÁJDALOMCSILLAPÍTÁS MEDICOR TENS KÉSZÜLÉKKEL

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal