Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Az újszülöttek meg tudják különböztetni a dalokat

Témakörök:

Egy friss tanulmány kimutatta, hogy az öt hónapos csecsemők képesek megkülönböztetni a vidám hangvételű dalt, mint például Beethoven 9. szimfóniájának Örömódáját, a szomorú daloktól és 9 hónapos korukra, már a szomorú dalt is felismerik, mint Beethoven 7. szimfóniáját, és el tudják különíteni a vidám daloktól.

A zenei kísérlet is egy példa arra, hogy a csecsemők előbb érzékelik a világot, mintsemhogy szavakba tudnák önteni érzéseiket, mindta Ross Flom, a Brigham Young Egyetem pszichológia professzora. „A babák egyik első kommunikációs csatornája az érzelmek felismerése. Egy szép melódia számukra is hordoz üzenetet. Ez a fejlődés természetes útja, a beszédtanulás csak a következő lépés" – mondta el Flom. „Kimutattuk, hogy a babák képesek kategóriákat alkotni: vidám vagy szomorú hangulatú dalokat ismernek fel.”

A vizsgálat során először érzelmileg semleges arcot mutattak a babának, miközben zenét játszottak. Abban a pillantban, amikor már nem nézte a baba az eléje tett arcot, a zene leállt és egy másik indult az öt vidám és az öt szomorú dal közül. Minden dalnál figyelték, hogy mennyi ideig nézi az újszülött az arcot. Megfigyelték, hogy ha a dal szomorú, vagy vidám volt, akkor 3-4 másodperccel tovább nézte az elé tett arcot, azaz nagyobb érdeklődéssel fordult felé.

A módszer alapja a baba érdeklődésének fenntarthatósága, ez képezte annak a 2007-ben végzett tanulmány módszerét is, mely 4 és 6 hónapos korban tanulmányozta, hogy felismerik-e a babák, ha különböző nyelveken beszélnek hozzájuk. „Az emberek felnőtt korukban is hosszaban nézik azt, ami érdekli őket” –mondta Flom.

Termékajánló:

Hordozható babaőrző, SCD463

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők