Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Azt tudtuk, hogy egészséges, de hogy ennyire...

Témakörök:

Az olivaolajról és a gyakran emlegetett mediterrán étrendről hoszú ideje azt feltételezik, hogy a szív- és érrendszeri panaszok ellen kiváló megoldások, lévén, csökkentik az említett betegségcsoportba sorolható tünetek kialakulásának kockázatát. Azt azonban eddig nem tudhattuk, miért van ilyen hatásuk, most viszont egy spanyol kutatócsoport úgy véli, sikerült a titkot megfejteniük. Az érintett élelmiszerek ugyanis az érelmeszesedésben szerepet játszó gének működését módosítják.

A spanyol szakemberek a FASEB (Amerikai Kísérletibiológiai Szövetség) hivatalos folyóiratában publikálták a Barcerlonai Orvoskutató Intézetében végzett vizsgálataik eredményeit. A tudományos munka egyik résztvevője, Maria Isabel Covas úgy véli, kutatásuk az első lépés ahhoz, hogy a jövőben speciális, bizonyos élelmiszerekkel működő terápiákat dolgozhassanak ki, pl. a szív- és érrendszeri panaszok társkezelésére, illetve megelőzésére. 

A kutatók három csoportot vizsgáltak, az egyikük hagyományos mediterrán étrendet evett, amely szűz olívaolajat is tartalmazott, amely polifenolokban gazdag diétát jelentett, a másik csoport ugyanilyen ételeket fogyasztott, de polifenolokban szegény olívaolajjal, a harmadik pedig átlagos módon étkezett. Három hónappal később az első csoportnál kimutatható volt, hogy a meszesedésben szerepet játszó gének kifejeződése jelentősen csökkent a perifériás vér mononukleáris sejtjeikben (PBMC). Ezen túlmenően az olíva olajból származó polifenolok jelentősen befolyásolták a koszorúerek meszesedését és más szívpanaszokat okozó genetikai változások folyamatait. Ráadásul arra is fény derült, hogy a szűz olívaolaj fogyasztása az ún. mediterrán étrendnek megfelelő táplálkozással kiegészülve pozitív hatást gyakorol a lipid- és DNS-oxidáció folyamatára, az inzulinrezisztanciára, gyulladásokra, karcinogenezisre (rákmegelőző állapotok kialakulása) és elősegíti a tumoros sejtek elnyomását is. 

A szakmai vélemények igen elismerőek a kutatásról, a FASEB folyóirat főszerkesztője, Dr. Gerald Weissmann szerint valódi mérföldkőnek számítanak az adatok, mivel első ízben sikerült demonstrálni, hogy a mediterrán étrend sokkal jelentősebben befolyásolja a szervezetünk működését, mint azt korábban gondoltuk volna. Ráadásul, mindezek mellett fontos információkat szolgáltatott arra vonatkozóan is, hogy milyen genetikai célpontokra érdemes fókuszálnia a jövő gyógyszereinek.

Termékajánló:

Ovation grill és raclette

Forrás: Medipress

5a3ba93943c8c.jpeg

Kis súlyú újszülöttből sikeres felnőtt

5a3ba95f672df.jpeg

Mínusz 9 és fél kiló krumplidiétával

5a3ba9e528e33.jpeg

Fehérjedús fogyókúra