Magazin

MEDICOR Zrt. Egészségmagazinja

Baktériumölő baktériumok

Témakörök:

A legújabb kutatások szerint az agyhártyagyulladást és a tüdőgyulladást is okozó, az emberi orrban és bőrön élősködő baktérium egy másik, szintén az orrüregben található kórokozó segítségével elpusztítható.

Ez a felfedezés segítget új gyógymódokat kifejleszteni a Staphylococcus aureus baktérium ellen, ami az utóbbi években különösen nagy fenyegetést jelent, hiszen egyre jobban ellenáll a ma ismert antibiotikumoknak. Az egyik legveszélyesebb törzs a meticilin-rezisztens S. aureus, vagyis a MRSA nevű szuperbaktérium, ami leggyakrabban kórházi ápoltakat és immunhiányos betegeket támad meg.

Egy japán felmérésben a kutatók összesen 88 önkéntest vizsgáltak meg, és 60 embernél nem találtak a S. aureusra utaló nyomokat az orrüregben.

A vizsgálatok során kiderült, hogy ezeknél az alanyoknál a Staphylococcus epidermidis volt jelen, aminek egyik enzime elpusztítja a S. aureus baktériumot. "Ezek alapján feltételezhető, hogy a S. epidermidis jelenléte a S. aureus pusztulását jelenti" - nyilatkozta Tadayuiki Iwase, a Jike Egyetem munkatársa. Dr. Iwase szerint a S. epidermidis enzimje a többszörösen rezisztens MRSA-t is elpusztította.

Az emberi populáció közel 20 százaléka hordozza a S. aureust, általában az orrjáratokban. Ez a baktérium kisebb egészségügyi problémákat is okozhat, de olyan végzetes betegségeket is, mint az agyhártyagyulladás, a tüdőgyulladás és a vérmérgezés.

Termékajánló:

Baktériumölő légtisztító

Forrás: Medipress

5a3ae39aa9539.jpg

Higanyveszély: eltört a lázmérő!

Fejlesszük egyensúlyunkat bokagyakorlatokkal

Futópadon gyakorolnak a sérült csecsemők